De Bilt
Het klimaat verandert. Regenbuien worden steeds heviger, zomerse dagen heter en perioden van droogte langer. Dit heeft ook gevolgen voor jouw directe omgeving en kan hinder of zelfs schade en gezondheidsklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan hitte in huis en in de tuin, ondergelopen kelders, verdorde beplanting, drooggevallen funderingen en rioolwater op straat.
De gemeente doet, samen met waterorganisaties, er alles aan om wateroverlast, droogte en hitte tegen te gaan. In 2050 moet heel Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. Overheidsmaatregelen alleen zijn niet voldoende voor blijvende oplossingen. De hulp van zowel bedrijven als inwoners is hard nodig om klimaatbestendig te worden. Jouw hulp maakt een verschil!
Tegeltaxi
Bent u uw tuin nog groener aan het maken en heeft u uw tegels uit de tuin gehaald? Wij komen deze gratis bij u ophalen. U kunt uw tegels aanmelden via debilt.nl/tegeltaxi (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). Alleen aangemelde tegels worden opgehaald.
U kunt tegels in de tuin of op het balkon vervangen door insectvriendelijke planten, struiken, gras, bloemen of bomen.
De tegeltaxi rijdt dit jaar op maandag 14 april, maandag 16 juni en maandag 6 oktober.
Heuvelrugtuinen
Gemeente De Bilt maakt deel uit van de Heuvelrugtuinen. Heuvelrugtuinen organiseert regelmatige online webinars en informatie-avonden in (naburige) gemeentes over hoe je je tuin biodivers en klimaatbestendig inricht.
Wil je op de hoogte blijven wanneer Heuvelrugtuinen weer iets organiseert? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief via deze website (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Gratis online cursus: Hoe leg ik een Heuvelrugtuin aan?
De cursus ‘Jouw Heuvelrugtuin’ is ontwikkeld voor de beginnende natuurlijke tuinier op de Utrechtse Heuvelrug. Je krijgt een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van natuurlijk en gebiedseigen tuinieren. Verder krijg je uiteraard allerlei handige tips om zelf mee aan de slag te gaan. Want zelf ervaren is toch echt de beste én leukste manier om tuinieren in de (steeds groenere) vingers te krijgen. Zo leer je bijvoorbeeld die planten uitzoeken die het in jouw tuin extra goed zullen doen en weet je straks hoe je het nuttige insecten naar hun zin maakt.
Aan het eind van de cursus staat niets jou meer in de weg om van jouw tuin een heerlijke Heuvelrugtuin te maken!
Collectieve eenmalige subsidie
Er is een eenmalige subsidie beschikbaar voor inwoners van gemeente De Bilt om activiteiten rondom het gezamenlijk vergroenen van uw eigen tuin(en) te organiseren. Heeft u een idee voor een activiteit die bijdraagt aan het samen vergroenen van de tuinen met uw buren? Dan komt u wellicht in aanmerking!
Meer informatie over de voorwaarden van de subsidie leest u hier (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). Op deze pagina (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) kunt u de subsidie aanvragen.
LET OP: Deze subsidie wordt niet verstrekt voor producten zoals planten en potgrond. U kunt met deze bijdrage bijvoorbeeld wel advieskosten of huur van materialen voor het organiseren van een vergroeningsdag in uw straat financieren.
Naast gezamenlijk vergroenen is deze subsidie ook beschikbaar voor het gezamenlijk verduurzamen van uw woning. Wederom dekt deze subsidie de faciliterende kosten en niet de daadwerkelijke materiaalkosten zoals isolatiemateriaal.
Werkgroep biodiversiteit
De werkgroep Biodiversiteit De Bilt werd in 2020 opgericht en wordt gevormd door vrijwilligers met expertise en een warm hart voor natuurherstel. Zij ondersteunen de gemeente en natuurorganisaties door te helpen bij het groenbeheer en door mee te denken over het beleid. Daarnaast werken ze eraan dat steeds meer mensen het belang van biodiversiteit kennen en zich daarvoor inzetten. Met de inrichting van hun eigen tuin of balkon, of met hulp bij het vergroenen van de openbare ruimte.
Wilt u meedoen of meer weten? Stuur een mail naar info@samenvoordebilt.nl.
Subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven - HDSR
Jouw waterschap, Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, subsidieert projecten die bijdragen aan een duurzame en waterbewuste omgeving in jouw waterschapsgebied. Heb je plannen voor een buurtinitiatief om de wijk, straat of tuinen groener en watervriendelijker in te richten? Of zijn er ideeën om buurtgenoten waterbewuster te maken? De subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven kan je financieel helpen om deze te realiseren. Klik op de link voor meer informatie over de subsidieregeling Blauwe Bewonersinitiatieven. (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website)
Duurzaam de Bilt
Ben je benieuwd welke duurzame activiteiten er nog meer zijn in onze gemeente of wil je zelf een activiteit organiseren in onze gemeente? Kijk op op de website www.duurzaamdebilt.nl (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Vragen?
Neem gerust contact op met de gemeente via duurzaamheid@debilt.nl.