Inspiratie


Iedereen heeft zo zijn eigen manier om Klimaatklaar te worden. Daarbij kunnen goede voorbeelden voor inspiratie zorgen. Hieronder vind je daarom verschillende praktijkvoorbeelden uit jouw omgeving.

Mijn maatregel werkt!

Laat ons weten welke maatregelen jij neemt om Klimaatklaar te worden. Inspirerende voorbeelden plaatsen we op deze pagina.

Afkoppelcoaches: ‘Laat de regen in je tuin stromen’

afgekoppelde regenpijp

Loopt bij jou de regen nog via de regenpijp het riool in? Dat kan beter! De afkoppelcoach zegt: zaag die regenpijp door! Zo kan de regen de tuin in stromen. Zo wordt het riool minder belast en ga je de verdroging van de bodem tegen. 
De gemeenten Zeist en Woerden werken op verschillende plekken met afkoppelcoaches of regenwateradviseurs. Zij weten alles over het afkoppelen (Het (vanaf verharde oppervlakken als parkeerterreinen of grote daken) niet langer laten weglopen van hemelwater in de riolering, maar dit lozen in de bodem of op het oppervlaktewater) van jouw regenpijp. Zij komen bij je aan de deur om je te informeren en adviseren over de mogelijkheden van afkoppelen. 
Wil je ook gaan afkoppelen of advies hierover? Neem contact op met de gemeente Zeist / afkoppelcoaches. Woon je in de gemeente Woerden? Vraag dan naar de regenwateradviseurs.

Door het afkoppelen van jouw regenpijp help je mee om wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) en lozing van afvalwater (Water afkomstig van huishoudens en bedrijven dat in het riool komt via toilet, gootsteen, douche en wasmachine) in de sloot te voorkomen. Het regenwater kun je vervolgens opvangen in de tuin of in de bodem weg laten zakken. Grenst jouw tuin aan een sloot? Dan kun je het water ook naar de sloot afvoeren.

Word ook Tegellover!

Tegellover #juli2019

Op steeds meer plaatsen duiken aparte teksten in de straten op. Onder de naam #Tegellover zijn ludieke spreuken gespoten met een serieuze boodschap, namelijk: Stop de verdere verstening van de stad! Met deze campagne zetten we iedereen aan het denken over de inrichting van hun tuin. Want alleen echte Tegellovers plempen hun tuin vol tegels. Net als dat roken nu niet meer cool is, zijn tegeltuinen ook niet meer cool zijn. Doe je ook mee? Tegeltjes eruit, plantjes erin. Volg #Tegellover op Instagram.

Eigen dak afkoppelen

wip bg groen

Een enthousiaste inwoner uit Woerden koppelt zijn dak af van het afvalwaterriool. Hij gaat hiervoor zelf aan de slag in zijn tuin. Het resultaat: een deel van het regenwater zakt via een grindkoffer de grond in en een deel stroomt naar de sloot.

Groenblauwe schoolpleinen: gezond én leerzaam!

Groenblauweschoolpleinen_2

‘Wat is er nou toffer dan een geweldig natuur schoolplein voor je schoolgaande kind! Een groenblauw schoolplein is niet alleen leuk. Het is ook gezond en maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Zet als school samen met ouders de schouders eronder en maak jullie eigen duurzame schoolplein. Waar te beginnen? Check de website Groenblauweschoolpleinen. Hier vindt je een concreet stappenplan van ontwerp tot beheer, tips, heel veel inspiratie en voorbeelden van groenblauwe schoolpleinen. Check it out en ga samen aan de slag!

Duurzame wijk Engboogerd

In de Wijk Engboogerd in Bunnik wordt gewerkt aan de vervanging van de water- en gasleiding. Een nog groter project komt daarbij: de riolering wordt vernieuwd. Dit is voor een enthousiatise groep bewoners reden om, samen met de gemeente, te werken aan een toekomstbestendige wijk.

Doendenken!

Voorkant boek 'Natte voeten'

Nare berichten in het nieuws kunnen leiden tot doemdenken. Met hun boeken voor kinderen zetten de Klimaatjes dit doemdenken om in doendenken! Zo ervaren kinderen zelf hoe ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Het boek 'Natte voeten' heeft aandacht voor thema's als klimaatverandering, wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water), bewustwording en vergroening van stad en schoolplein.

wolk

Natuurspeeltuinen

Staande boomstammen in natuurspeeltuin

De gemeente Stichtse Vecht knapt verouderde en versteende speeltuinen op door er klimaatadaptieve natuurspeeltuinen van te maken. De tegels maken ruimte voor groen en de verouderde speeltoestellen maken plaats voor stoere natuurtoestellen. Met een groene ondergrond, hoogteverschillen en meer beplanting draagt de speelplek bij aan het voorkomen van wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water), hitte en droogte. Daarnaast zorgt de groene speelplek voor een mooiere openbare ruimte. Een deel van de natuurspeeltuinen worden gerealiseerd met financiële steun van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

pin blauw

De watervriendelijke tuin

Logo De Watervriendelijke Tuin

‘De watervriendelijke tuin’ is een campagne vanuit de tuinbranche, tuincentra en gemeenten om particulieren te stimuleren klimaatbestendige maatregelen te nemen. Tuinbezitters kunnen bijdragen om wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) te voorkomen, maar weten vaak niet hoe. Tijdens de actiemaand worden activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten. Tuincentra geven informatie hoe je de tuin waterbestendig kan inrichten, er zijn verschillende aanbiedingen en er worden actiedagen georganiseerd met leuke activiteiten.

zon bg geel

Kleurrijk Buiten

Mensen met schop en hark aan het werk in een tuin

Kleurrijk Buiten is een burgerparticipatie initiatief binnen gemeente Stichtse Vecht, waarbij de groenaannemer (Verheij groenzorg) samen met inwoners de groenvoorzieningen in de openbare ruimte inricht en onderhoudt. Heb je goede ideeën om de buitenruimte te verbeteren én tijd om je handen uit de mouwen te steken? Dan is meedoen aan Kleurrijk Buiten echt iets voor jou.