Inspiratie


Iedereen heeft zo zijn eigen manier om Klimaatklaar te worden. Daarbij kunnen goede voorbeelden voor inspiratie zorgen. Hieronder vind je daarom verschillende praktijkvoorbeelden uit jouw omgeving.

Mijn maatregel werkt!

Laat ons weten welke maatregelen jij neemt om Klimaatklaar te worden. Inspirerende voorbeelden plaatsen we op deze pagina.

De watervriendelijke tuin

Logo De Watervriendelijke Tuin

‘De watervriendelijke tuin’ is een campagne vanuit de tuinbranche, tuincentra en gemeenten om particulieren te stimuleren klimaatbestendige maatregelen te nemen. Tuinbezitters kunnen bijdragen om wateroverlast te voorkomen, maar weten vaak niet hoe. Tijdens de actiemaand worden activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten. Tuincentra geven informatie hoe je de tuin waterbestendig kan inrichten, er zijn verschillende aanbiedingen en er worden actiedagen georganiseerd met leuke activiteiten.

Eigen dak afkoppelen

wip bg groen

Een enthousiaste inwoner uit Woerden koppelt zijn dak af van het afvalwaterriool. Hij gaat hiervoor zelf aan de slag in zijn tuin. Het resultaat: een deel van het regenwater zakt via een grindkoffer de grond in en een deel stroomt naar de sloot.

Kleurrijk Buiten

Mensen met schop en hark aan het werk in een tuin

Kleurrijk Buiten is een burgerparticipatie initiatief binnen gemeente Stichtse Vecht, waarbij de groenaannemer (Verheij groenzorg) samen met inwoners de groenvoorzieningen in de openbare ruimte inricht en onderhoudt. Heb je goede ideeën om de buitenruimte te verbeteren én tijd om je handen uit de mouwen te steken? Dan is meedoen aan Kleurrijk Buiten echt iets voor jou.

Duurzame wijk Engboogerd

In de Wijk Engboogerd in Bunnik wordt gewerkt aan de vervanging van de water- en gasleiding. Een nog groter project komt daarbij: de riolering wordt vernieuwd. Dit is voor een enthousiatise groep bewoners reden om, samen met de gemeente, te werken aan een toekomstbestendige wijk.

Doendenken!

Voorkant boek 'Natte voeten'

Nare berichten in het nieuws kunnen leiden tot doemdenken. Met hun boeken voor kinderen zetten de Klimaatjes dit doemdenken om in doendenken! Zo ervaren kinderen zelf hoe ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Het boek 'Natte voeten' heeft aandacht voor thema's als klimaatverandering, wateroverlast, bewustwording en vergroening van stad en schoolplein.

wolk
pin blauw

Natuurspeeltuinen

Staande boomstammen in natuurspeeltuin

De gemeente Stichtse Vecht knapt verouderde en versteende speeltuinen op door er klimaatadaptieve natuurspeeltuinen van te maken. De tegels maken ruimte voor groen en de verouderde speeltoestellen maken plaats voor stoere natuurtoestellen. Met een groene ondergrond, hoogteverschillen en meer beplanting draagt de speelplek bij aan het voorkomen van wateroverlast, hitte en droogte. Daarnaast zorgt de groene speelplek voor een mooiere openbare ruimte. Een deel van de natuurspeeltuinen worden gerealiseerd met financiële steun van het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden.

zon bg geel