Stichtse Vecht
Het klimaat verandert. Het regent vaker en harder en er zijn ook steeds vaker periodes waarin het heet en droog is. Extreme regen kan zorgen voor wateroverlast of zelfs schade. Hitte en droogte zijn niet goed voor onze planten, bomen, dieren én zijn niet prettig voor de mens en kunnen zelfs gezondheidsklachten veroorzaken.
In 2050 moet heel Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. De gemeente doet er alles aan om wateroverlast, en de effecten van droogte en hittestress tegen te gaan. Zo richten we de openbare ruimte klimaatbestendig in met, waar mogelijk, meer ruimte voor water en groen. We kunnen dit niet alleen. Jouw hulp maakt een verschil. Samen met jou maken we Stichtse Vecht klimaatbestendig.
Goed idee?
Heb jij een goed idee om je buurt samen met buurtgenoten klimaatbestendig te maken? Wij horen graag van je. Stuur een e-mail naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl of kijk voor meer informatie op https://stichtsevecht.nl/ideevoormijnwijk (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Grondwater
Als de grondwaterstand te hoog is, kan er in de woning vochtoverlast ontstaan zoals stank, schimmel- en vochtplekken op de muren en aantasting van de (houten) vloer. Ook als de grondwaterstand te laag is, kunnen problemen ontstaan, zoals problemen met de fundering.
De bodem in de gemeente Stichtse Vecht bestaat grotendeels uit klei en veengrond. Een lage grondwaterstand bij veengrond zorgt voor bodemdaling. Dit willen we voorkomen.
In het stedelijk gebied houden we de grondwaterstanden in de gaten. Meer informatie vind je op de website van de gemeente. Hier kun je ook een melding doen over grondwater en (historische) grondwaterstanden bij jou in de buurt bekijken.
Subsidie voor een groen dak
Samen kunnen we meer doen met regenwater. Meer informatie over een groen dak en subsidie vind je op de website van de gemeente. Hier kun je ook subsidie aanvragen.
Wist je dat als je samen met je buren een groen dak aanlegt je allebei 10% extra subsidie krijgt?
Subsidie afkoppelen regenwater van riool
Samen kunnen we meer doen met regenwater. Meer informatie over het afkoppelen van je regenpijp vind je op de website van de gemeente. Hier kan je ook subsidieaanvragen.
Wist je dat als je samen met je buren afkoppelt je allebei 10% extra subsidie krijgt?
Subsidie voor een groen buurtidee
Heb je een goed idee om je buurt te vergroenen? Bijvoorbeeld het aanleggen van een buurttuin, stoeptuin, geveltuin of het vergroenen van een speeltuin? Dan kun je in veel gevallen een bijdrage krijgen. Meer informatie vind je op de website van de gemeente.
Subsidie van anderen
Ook buiten de gemeente zijn er organisaties die subsidie geven om je tuin of woning klimaatbestendig te maken. Meer informatie vind je op de website van de gemeente.
Tegeltaxi: Laat je oude tegels gratis ophalen
Ga jij je tegels uit de tuin weghalen en vervangen voor groen? Tijdens het NK Tegelwippen van 21 maart tot 31 oktober haalt de tegeltaxi van de gemeente Stichtse Vecht oude tegels kosteloos op als er groen voor in de plaats komt.
Grijp je kans! Meer informatie vind je op de website van de gemeente.
Gratis tegels op laten halen buiten het tegelwipseizoen? Stuur een mail naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl en we kijken hoe we je kunnen helpen.
Groen zelf doen
Vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken om je eigen woonwijk nog groener of schoner te maken? Er zijn verschillende mogelijkheden. Een mooie geveltuin voor je huis of een boomspiegel (stukje grond rondom een boomstam) adopteren?
We werken graag met je samen. De gemeente helpt hierbij.
Meer informatie vind je op de website van de gemeente.
Gratis geveltuin
Je mag een geveltuin aanleggen voor de gevel van je eigen woning. Je hoeft geen toestemming te vragen aan de gemeente.
Nog leuker is, om samen met de buren, meerdere geveltuinen aan te leggen bij jou in de straat!
De gemeente kan je helpen met het ophalen van de tegels. Meer informatie vind je op de website van de gemeente. Of mail naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl en we kijken hoe we je kunnen helpen.
Groenblauw schoolplein
Wil je het schoolplein vergroenen? Stuur een mail naar klimaatbestendig@stichtsevecht.nl en we kijken hoe we je kunnen helpen met bijvoorbeeld advies, het ophalen van tegels en zand en financieel.
De provincie Utrecht stimuleert groenblauwe schoolpleinen. Meer informatie, inclusief stappenplan, kun je vinden op de website https://utrechtseschoolpleinen.nl (opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Servicepunt Duurzame Daken
Een duurzaam dak kan groen, blauw, geel of rood zijn, of het liefst een combinatie hiervan. Een groen dak houdt je huis koel en biedt plek aan planten en dieren. Een blauw dak verkoelt het gebouw en houdt water vast bij zware regenbuien. Een geel dak heeft zonnepanelen voor duurzame energie. Een rood dak biedt extra leefruimte bovenop het gebouw. En het is ook nog eens mooi!
Het Servicepunt Duurzame Daken helpt je op weg bij het verduurzamen van jouw dak.
Vragen?
Neem gerust contact op met de gemeente.