Hugo van Drie en Rens Krijgsman - Bewoners


Hugo van Drie legt binnenkort samen met zijn buurman Rens Krijgsman een groen dak aan. Daarnaast gaan ze samen ook vlakbij huis een stuk openbaar groen beheren.

Hugo en Rens vinden duurzaamheid allebei erg belangrijk. Ze zijn dan ook van mening dat dat mensen best een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Het hoeft niet groot te zijn, als het maar bij je past. “Wij zijn bewust bezig met de wereld die we achterlaten. We hebben allebei jonge kinderen en betrekken hen hier dan ook zeker bij. We gaan bijvoorbeeld samen afval rapen en we leren ze bewust om te gaan met de natuur. Zo gaan zij dingen gewoon vinden, die wij ze bewust hebben moeten aanleren. En een groendak past bij ook bij ons en onze omgeving.”

Groene Daken
De buurmannen hadden al een tijdje het idee om een groendak aan te leggen, omdat ze beiden een schuur met plat dak hebben. Toen ze erachter kwamen dat er een subsidieregeling via de Gemeente mogelijk was, was het de juiste tijd om een aanvraag te doen. “We kwamen eerst op de wachtlijst te staan, maar toen de subsidiepot werd aangevuld kregen we te horen dat er erbij zaten. Daarna ging het heel snel.”

Openbaar groen in eigen beheer
Naast het groendak gaan Hugo en Rens ook een stukje openbaar groen beheren, op een parkeerplaats achter hun huizen. “Het is een perkje van ongeveer 15m2 en het is altijd wel een beetje een doorn in het oog geweest.” En nadat hun subsidieaanvraag werd goedgekeurd kwam het idee naar boven om iets met het perkje te doen. Ze vroegen de gemeente om hulp en die haalden het perkje leeg. En nu kunnen de buurmannen aan de slag. “We gaat het perkje opnieuw beplanten. Eerst wat experimenteren wat goed aanslaat, maar we willen het wel graag iets vrolijker en fleuriger hebben.”

Trots
Op de vraag waar Hugo en Rens trots op zijn, antwoorden ze: “We hebben ook de buurt betrokken bij het initiatief om het perkje op te fleuren. Iedereen reageerde heel enthousiast. We kwamen erachter dat door het gesprek over het perkje er een buurtgevoel ontstond. Het perkje verbindt ook echt en je groeit naar elkaar toe. Buren geven tips en voelen zich ook betrokken. Dat is wel heel fijn!”

Veel meer plannen!
Hoogstwaarschijnlijk zijn het groendak en het beheer van het openbaar groen niet de laatste initiatieven van Hugo en Rens. Ze hebben nog genoeg andere mooie ideeën om hun buurt en stad een stukje duurzamer te maken. En voor mede Nieuwegeiners die ook ideeën hebben geven ze aan: “Kom in actie! Er is veel mogelijk. En treed in gesprek met de gemeente. Nieuwegein is een middelgrote gemeente, maar toch voelt het aan als een kleine gemeente. Er is ruimte voor eigen initiatief.”