Natasja Oosterloo – Club Rhijnhuizen


“Groen doen we samen” is de slogan van Natasja Oosterloo’s bedrijf Groene Manieren. Samen met inwoners, ondernemers en projectontwikkelaars bekijkt ze wat de mogelijkheden zijn voor klimaatadaptatie. Daarnaast is ze niet alleen in het zakelijk leven bezig met duurzaamheid. Samen met haar man woont Natasja sinds een aantal jaar in een Tiny House.

Tiny House
Op de vraag waarom Natasja heeft gekozen voor een Tiny House, antwoordt ze: ‘Ik wilde altijd al heel graag een duurzaam huis. Maar dat is erg duur. Daarnaast wilde ik niet vastzitten aan een hypotheek en daarom mijzelf laten beperken. En ik was ook al langer bezig met minimalisme. In mijn zoektocht kwam ik het concept Tiny House tegen. Het dwingt mij om te zeggen genoeg is genoeg’. Naast dat het veel goedkoper is, geeft Natasja aan dat het bouwen van een Tiny House veel sneller gaat dan bij bijvoorbeeld een rijtjeswoning: ‘Wij hebben €60.000,- uitgegeven voor ons huis, maar je kunt al een Tiny House realiseren voor zo’n €25.000,- – 35.000,-.’ Op de vraag of het vinden van een bouwer moeilijk was, antwoordde ze: ‘Het was voor mij niet moeilijk om een aannemer te vinden. Ik vond het belangrijk om een lokale aannemer in de arm te nemen. En ook vond ik het leuk om met een gewone aannemer te werken en hem meer te leren over een Tiny House’.

Club Rhijnhuizen
Natasja werkt daarnaast voor gebiedscoöperatie Club Rhijnhuizen: ‘We zetten ons in voor de transformatie van bedrijventerrein naar woon/werkgebied. De Club is 5 jaar geleden als onafhankelijk orgaan opgericht om deze verandering in wijk te ondersteunen zodat de wijk kwalitatief verbetert én duurzamer wordt. Dit doen we samen met bewoners, projectontwikkelaars, maatschappelijke organisaties en bedrijven. We zijn de club die iedereen verbindt’.

Natasja houdt zich bezig met de communicatie en begeleidt evenementen. Ze legt contact met bewoners en werkt aan klimaatadaptatie en biodiversiteit. ‘Wat mij opvalt is dat er al heel veel kennis en informatie beschikbaar is. Maar wat ontbreekt zijn praktische voorbeelden en projecten die inspireren, zodat je het ook zelf kunt toepassen. Bijvoorbeeld een groene gevel of de verandering in je tuin van steen naar een biodiverse tuin.’ Voor Natasja is het belangrijk om projecten zichtbaar te maken, zodat je in gesprek kunt gaan. Op deze manier kun je anderen inspireren om hetzelfde te doen. ‘Ik laat via mijn eigen kanalen zien dat groen doen, helemaal niet ingewikkeld, ingrijpend of duur hoeft te zijn. Ik geef makkelijke tips. Bijvoorbeeld, laat de blaadjes in je tuin lekker op het gras liggen. Het gras kan het heel goed hebben, en het is een belangrijk onderdeel voor een gezonde bodem. De beste tuin is een luie tuin. Laat alles z’n gang gaan’.

Trots
Op de vraag waar Natasja trots op is, antwoordt ze: ‘Ik wil een realistisch beeld laten zien van mijzelf. Ik wil laten zien dat ik groene stappen zet, maar dat ook ik niet perfect ben. Ik koop ook wel eens een plastic zakje teveel. Niemand is perfect. Maar ik vind dat je dat niet moet afstraffen. Je moet haalbare stappen ondernemen, ook al zijn ze heel klein. Via mijn kanalen laat ik zien wat wel kan en wat niet. Bijvoorbeeld via Instagram @groenemanieren. Ik probeer daar op een grappige en realistische manier tips te geven.