Uitgelicht


Netwerk klimaatbestendig Nieuwegein gelanceerd

In Nieuwegein willen bewoners, ondernemers en andere organisaties samenwerken aan een aantrekkelijke, groene en klimaatbestendige stad. Daarom lanceerden zij samen het Netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein, tijdens een feestelijke online talkshow op 3 december. Tijdens deze online talkshow gingen circa 50 deelnemers met elkaar in gesprek over hoe zijn hieraan willen bijdragen en elkaar willen helpen.

Ook is de website van het Netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein gelanceerd: Zo is ook online een plek gecreëerd waar partners van het netwerk hun ervaringen, projecten en bijeenkomsten kunnen delen.

Wethouder Duurzaamheid en Energietransitie Marieke Schouten: “We zijn blij dat zoveel Nieuwegeiners, ondernemers en andere organisaties mee willen werken aan een groene stad die bestand is tegen droogte, hitte en wateroverlast. Veel mensen zien de meerwaarde van een groene stad en dat is een positieve ontwikkeling. Nieuwegein is een stedelijk gebied, waar we met veel mensen op een beperkte ruimte wonen en leven. Dankzij bijvoorbeeld groene daken, regentonnen en andere initiatieven zorgen we voor meer groen en waterberging in de stad. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Nieuwegein een leefbare stad is en blijft.”

Groene en klimaatbestendige stad
Het klimaat verandert. Ook Nieuwegein krijgt straks meer te maken met extreme regenbuien, hittegolven en langdurige periodes van droogte. Door te werken aan een groene en klimaatbestendige stad is Nieuwegein hier straks beter op voorbereid. Daarnaast draagt een groenere leefomgeving ook bij aan de aantrekkelijkheid en biodiversiteit in de stad.

Samen aan de slag!
Iedereen is nodig om dit te bereiken. In het Netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein draagt elke bewoner, professional of organisatie op haar eigen manier bij. Dit kan zijn door een groen dak aan te leggen, de tuin te vergroenen door deels de stenen eruit te halen of een stuk openbaar groen zelf te beheren. Een andere mogelijkheid is een buurttuin beheren en daar activiteiten te organiseren.

Een ander voorbeeld van samenwerking is Club Rijnhuizen die samen met de gemeente en projectontwikkelaars meedenkt over het realiseren van groene en klimaatbestendige bouwprojecten. Of de samenwerking met de tuincentra in Nieuwegein om tuinen te vergroenen. Alleen samen maken we een klimaatbestendig Nieuwegein!

Wil je de Talkshow terugkijken? Kijk dan op de netwerkpagina of bekijk de Online Talkshow Kick Off Netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein op Youtube.com.