Zoeken

Inspiratie


Iedereen heeft zo zijn eigen manier om Klimaatklaar te worden. Daarbij kunnen goede voorbeelden voor inspiratie zorgen. Hieronder vind je daarom verschillende praktijkvoorbeelden uit jouw omgeving.

Mijn maatregel werkt!

Laat ons weten welke maatregelen jij neemt om Klimaatklaar te worden. Inspirerende voorbeelden plaatsen we op deze pagina.

Slim omgaan met water? Op bassischool Oud Zandbergen weten ze er alles van

Groen Schoolplein klein

Zware regenbuien zorgden voor wateroverlast op basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide. Het water bleef lang op het schoolplein staan, waardoor de kinderen sommige ingangen niet konden gebruiken. Tijd voor actie. De school kwam met een plan om het schoolplein opnieuw in te richten en meer ruimte aan water te geven.

Lees verder op de pagina over gemeente Zeist

Hoe scoort jouw tuin?

Het tuinlabel is te vergelijken met het energielabel, alleen dan voor je tuin. Hoe klimaatbestendiger je tuin hoe groener je label.

Bereken in slecht een paar minuten je label en zie waar kansen liggen voor het verminderen van wateroverlast, hitte en wat je kunt doen voor meer dieren in de tuin.

Afkoppelcoaches: ‘Laat de regen in je tuin stromen’

afgekoppelde regenpijp

Loopt bij jou de regen nog via de regenpijp het riool in? Dat kan beter! De afkoppelcoach zegt: "zaag die regenpijp door! Zo kan de regen de tuin in stromen. Zo wordt het riool minder belast en ga je de verdroging van de bodem tegen."
De gemeenten Zeist en Woerden werken op verschillende plekken met afkoppelcoaches of regenwateradviseurs. Zij weten alles over het afkoppelen van jouw regenpijp. Zij komen bij je aan de deur om je te informeren en adviseren over de mogelijkheden van afkoppelen. 
Wil je ook gaan afkoppelen of advies hierover? Neem contact op met de gemeente Zeist / afkoppelcoaches. Woon je in de gemeente Woerden? Vraag dan naar de regenwateradviseurs.

Door het afkoppelen van jouw regenpijp help je mee om wateroverlast en lozing van afvalwater in de sloot te voorkomen. Het regenwater kun je vervolgens opvangen in de tuin of in de bodem weg laten zakken. Grenst jouw tuin aan een sloot? Dan kun je het water ook naar de sloot afvoeren.

Word Klimaatambassadeur in de provincie Utrecht

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) start in 2021 met het opleiden van Klimaatambassadeurs. Daarvoor zoeken zij bewoners en vrijwilligers die graag anderen willen helpen en inspireren bij het klimaatbestendig maken van huizen, tuinen en buurten in de provincie Utrecht.

Met de basistraining van de NMU leer je als ambassadeur hoe je een tuin vergroent, de regenpijp afkoppelt of een groen dak aanlegt. Om vervolgens met deze kennis en aanvullende materialen en activiteiten anderen enthousiast te maken en in beweging te krijgen.

Ben of ken je iemand die Klimaatambassadeur zou willen worden? Bekijk dan de flyer (pdf, 202 kB) voor meer informatie of neem een kijkje op de website van de NMU.

Word ook Tegellover!

Tegellover #juli2019

Op steeds meer plaatsen duiken aparte teksten in de straten op. Onder de naam #Tegellover zijn ludieke spreuken gespoten met een serieuze boodschap, namelijk: Stop de verdere verstening van de stad! Met deze campagne zetten we iedereen aan het denken over de inrichting van hun tuin. Want alleen echte Tegellovers plempen hun tuin vol tegels. Net als dat roken nu niet meer cool is, zijn tegeltuinen ook niet meer cool zijn. Doe je ook mee? Tegeltjes eruit, plantjes erin. Volg #Tegellover op Instagram.

Eigen dak afkoppelen

wip bg groen

Een enthousiaste inwoner uit Woerden koppelt zijn dak af van het afvalwaterriool. Hij gaat hiervoor zelf aan de slag in zijn tuin. Het resultaat: een deel van het regenwater zakt via een grindkoffer de grond in en een deel stroomt naar de sloot.

Duurzame wijk Engboogerd

In de Wijk Engboogerd in Bunnik wordt gewerkt aan de vervanging van de water- en gasleiding. Een nog groter project komt daarbij: de riolering wordt vernieuwd. Dit is voor een enthousiaste groep bewoners reden om, samen met de gemeente, te werken aan een toekomstbestendige wijk.

Doendenken!

Voorkant boek 'Natte voeten'

Nare berichten in het nieuws kunnen leiden tot doemdenken. Met hun boeken voor kinderen zetten de Klimaatjes dit doemdenken om in doendenken! Zo ervaren kinderen zelf hoe ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Het boek 'Natte voeten' heeft aandacht voor thema's als klimaatverandering, wateroverlast, bewustwording en vergroening van stad en schoolplein.

wolk

Natuurspeeltuinen

Staande boomstammen in natuurspeeltuin

De gemeente Stichtse Vecht knapt verouderde en versteende speeltuinen op door er klimaatadaptieve natuurspeeltuinen van te maken. De tegels maken ruimte voor groen en de verouderde speeltoestellen worden stoere natuurtoestellen. Met een groene ondergrond, hoogteverschillen en meer beplanting draagt de speelplek bij aan het voorkomen van wateroverlast, hitte en droogte. Daarnaast zorgt de groene speelplek voor een mooiere openbare ruimte. Een deel van de natuurspeeltuinen worden gerealiseerd met financiële steun van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

De watervriendelijke tuin

Logo De Watervriendelijke Tuin

‘De watervriendelijke tuin’ is een campagne vanuit de tuinbranche, tuincentra en gemeenten om particulieren te stimuleren klimaatbestendige maatregelen te nemen. Tuinbezitters kunnen bijdragen om wateroverlast te voorkomen, maar weten vaak niet hoe. Tijdens de actiemaand worden activiteiten georganiseerd in verschillende gemeenten. Tuincentra geven informatie hoe je de tuin waterbestendig kan inrichten, er zijn verschillende aanbiedingen en er worden actiedagen georganiseerd met leuke activiteiten.

zon bg geel

Groenblauwe schoolpleinen: gezond én leerzaam!

Groenblauweschoolpleinen_2

‘Wat is er nou toffer dan een geweldig natuur schoolplein voor je schoolgaande kind! Een groenblauw schoolplein is niet alleen leuk. Het is ook gezond en maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Zet als school samen met ouders de schouders eronder en maak jullie eigen duurzame schoolplein. Waar te beginnen? Check de website Groenblauweschoolpleinen. Hier vind je een concreet stappenplan van ontwerp tot beheer, tips, heel veel inspiratie en voorbeelden van groenblauwe schoolpleinen. Check it out en ga samen aan de slag!