Kikkers padden en andere amfibieën in je tuin
Veel inheemse amfibieën staan op de lijst van beschermde soorten. Dit betekent o.a. dat je ze niet mag vangen in het ‘wild’ en in je vijver mag plaatsen. Geen nood: veelal weten ze zelf je vijver wel te vinden.
Een amfibievriendelijke tuin begint bij het maken van allerlei schuilplekken. De meeste soorten brengen een groot deel van hun leven op het land door. Donkere, vochtige en veilige plekken zijn cruciaal. Dit kunnen bijvoorbeeld houtstapels (link naar rommelhoekje), stenen muurtjes, dakpannen of composthopen (link naar composthoop) zijn. Een rommelhoekje met wat hoogteverschillen is ideaal.
Heb je een vijver in je tuin? Voor de voortplanting zijn veel soorten afhankelijk van water. De vijver moet dan wel vol in de zon liggen en glooiende oevers hebben, zodat de dieren makkelijk het water in en uit kunnen. In de vijver moeten voldoende waterplanten groeien, maar teveel waterplanten maken teveel schaduw en dan wordt het water te koel.
Lage aanschafprijs
Veel maatregelen kosten niets. De aanschaf van een paddenhuis is relatief goedkoop. Zelf een paddenhuis maken van een pot kost helemaal niets.
Gemakkelijk
Kopen of zelf maken? Voor alle manieren hoef je eigenlijk alleen maar iets in de tuin te plaatsen.
Onderhoudsarm
De meeste maatregelen vragen juist minder onderhoud
Minder droogte
Deze maatregelen dragen niet direct bij aan het tegengaan van droogte
Beperking wateroverlast
Deze maatregelen dragen niet direct bij aan het tegengaan van wateroverlast
Verkoeling
Deze maatregelen zorgen niet voor verkoeling
Biodiversiteit
Deze maatregelen zijn goed voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor een naast een aantrekkelijk leefgebied amfibieën ook voor een goed leefklimaat voor veel andere dieren.