Lok vogels naar je tuinMaak je tuin aantrekkelijk voor vogels. Ze fleuren je tuin op en zorgen met hun zang voor gezelligheid. Naast veel groen in je tuin kun je nog meer voorzieningen in je tuin zetten die vogels naar je tuin lokken. Denk hierbij aan het ophangen van een vogelhuisje, het plaatsen van een waterschaaltje waar vogels zich in kunnen wassen en het opgangen van vetbollen of vogelzaad. Dit mag trouwens het hele jaar door.

Aan de slag

Bijen, vlinders en hommels lokken

Handleiding

Waterproof- Handleiding maategelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast

(auteur Gemeente Utrecht)

Lage aanschafprijs

Afhankelijk van het oppervlak dat je bedekt wilt hebben kan je al voor enkele tientallen euro's je bodem bedekken. Hierbij hoef je niet direct zoveel planten te kopen dat gelijk heel je bodem bedekt is. Laat wat ruimte tussen de bodembedekkers open. Dit groeit vanzelf dicht.

Gemakkelijk

Het aanplanten van bodembedekkende planten is hetzelfde als andere planten.

Onderhoudsarm

Bodembedekkers zijn onderhoudsarm. Knip ze af en toe bij zodat ze alleen groeien op de plekken waar jij dat wilt.

Minder droogte

Door beplanting valt er minder zon op de bodem waardoor de bodem minder snel uitdroogt.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door bodembedekkende vermindert dit de kans op wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Biodiversiteit

Bodembedekkers zijn goed voor de biodiversiteit ze zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel nuttige dieren.

Aandachtspunten

extra tips om vogels naar je tuin te lokken:

 • Plaats een vogelhuisje
  Een vogelhuisje  om te schuilen en een nestje in te maken geeft veel leven in de tuin. Het af en aan vliegen wanneer er jongen zijn is een leuk gezicht. Ze zijn er in vele vormen en maten voor verschillende soorten vogels. De plek van het vogelhuisje is belangrijk. De vogels moeten zich veilig voelen, dus is het belangrijk dat het huisje op een rustige plek in je tuin ligt die veilig aan te vliegen is. Katten mogen er dus niet bij kunnen. Verder is het belangrijk dat een vogelhuisje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind.

 • Het  vogelhuisje
  Er zijn verschillende vogelhuisjes te koop. De grootte van de opening zegt veel over de soorten vogels die er gebruik van maken:

  • Extra Klein (26-28mm): mussen
  • Klein (32mm): koolmees, boomklever
  • Middel (35mm): bonte vliegenvanger, veld- en huismus
  • Groot (48mm) roodstaartje

  Zelf een vogelhuisje maken? Dat kan. De basis van het huisje maak je met een bodem van 13 bij 13 cm. De voor- en zijkant is zo’n 24 cm hoog. Door de achterzijde hoger te maken, kun je het dakje schuin af laten lopen naar voren. Laat het dakje wat oversteken ten opzichte van de voorkant. Maak in de bodem wat kleine ventilatiegaten (met een boor) en zorg dat je het huisje open kunt maken om het in het najaar schoon te maken.

  Tip: Ook als je geen tuin hebt, kun je een vogelhuisje ophangen.

 • Zwaluwen
  Zwaluwen broeden meestal in oude gebouwen omdat hier meestal nog openingen zitten om onder het dak te kunnen komen. Bij nieuwbouw is dit steeds minder het geval. Ook op jouw dak, van je huis of je schuur) kun je zwaluwen verwelkomen in jouw tuin. Zo kun je een normale dakpan vervangen door een zwaluwdakpan, waar zwaluwen een nest in kunnen bouwen. Ook zijn er kunstnesten te koop die je onder een afdak op kunt hangen. Zorg er dan wel voor dat deze hoog beschut tegen het afdak of onder de nok hangen.

 • Vleermuizen
  Vleermuizen gebruiken hun sonar om insecten uit de lucht te vangen. Ze hebben het liefst een nestkastje wat klein is en op een warme plek hangt. Je moet wel even geduld hebben, want het kan lang duren voordat ze het kastje accepteren. Een nestkastje voor vleermuizen is maximaal maar 40x30x8 cm. Hier kunnen ze zich lekker tussen klemmen. De opening hoeft maar 2 cm te zijn, omdat vogels er anders ook in kunnen.