Lok vogels naar je tuin



Maak je tuin aantrekkelijk voor vogels. Ze fleuren je tuin op en zorgen met hun zang voor gezelligheid. Naast veel groen in je tuin kun je voorzieningen plaatsen die vogels naar je tuin lokken. Denk hierbij aan het ophangen van een vogelhuisje, het neerzetten van een waterschaaltje waar vogels zich in kunnen wassen en het opgangen van vetbollen of vogelzaad. Dit mag trouwens het hele jaar door.

Aan de slag

Eigen vogelhuisje maken

Handleiding

Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Lage aanschafprijs

Vogelhuisjes zijn gemakkelijk zelf te maken. In de winkel kopen? Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Gemakkelijk

Bekijk goed war je het vogelhuisje het beste kunt plaatsen.

Onderhoudsarm

Heeft er een nestje in gezeten en zijn de jonkies uitgevlogen? Maak het vogelhuisje dan schoon, zodat er volgend seizoen opnieuw een vogel in kan broeden.

Minder droogte

Deze maatregel helpt niet direct bij het beperken van droogte

Beperking wateroverlast

Deze maatregel helpt niet direct bij het beperken van wateroverlast

Verkoeling

Deze maatregel zorgt niet voor verkoeling

Biodiversiteit

Deze maatregelen dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit

Aandachtspunten

extra tips om vogels naar je tuin te lokken:

  • Plaats een vogelhuisje
    Een vogelhuisje  om te schuilen en een nestje in te maken geeft veel leven in de tuin. Het af en aan vliegen wanneer er jongen zijn is een leuk gezicht. Ze zijn er in vele vormen en maten voor verschillende soorten vogels. De plek van het vogelhuisje is belangrijk. De vogels moeten zich veilig voelen, dus is het belangrijk dat het huisje op een rustige plek in je tuin ligt die veilig aan te vliegen is. Katten mogen er dus niet bij kunnen. Verder is het belangrijk dat een vogelhuisje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind.

  • Het  vogelhuisje
    Er zijn verschillende vogelhuisjes te koop. De grootte van de opening zegt veel over de soorten vogels die er gebruik van maken:

    • Extra Klein (26-28mm): mussen
    • Klein (32mm): koolmees, boomklever
    • Middel (35mm): bonte vliegenvanger, veld- en huismus
    • Groot (48mm) roodstaartje

    Zelf een vogelhuisje maken? Dat kan. De basis van het huisje maak je met een bodem van 13 bij 13 cm. De voor- en zijkant is zo’n 24 cm hoog. Door de achterzijde hoger te maken, kun je het dakje schuin af laten lopen naar voren. Laat het dakje wat oversteken ten opzichte van de voorkant. Maak in de bodem wat kleine ventilatiegaten (met een boor) en zorg dat je het huisje open kunt maken om het in het najaar schoon te maken.

    Tip: Ook als je geen tuin hebt, kun je een vogelhuisje ophangen.

  • Zwaluwen
    Zwaluwen broeden meestal in oude gebouwen omdat hier meestal nog openingen zitten om onder het dak te kunnen komen. Bij nieuwbouw is dit steeds minder het geval. Ook op jouw dak, van je huis of je schuur) kun je zwaluwen verwelkomen in jouw tuin. Zo kun je een normale dakpan vervangen door een zwaluwdakpan, waar zwaluwen een nest in kunnen bouwen. Ook zijn er kunstnesten te koop die je onder een afdak op kunt hangen. Zorg er dan wel voor dat deze hoog beschut tegen het afdak of onder de nok hangen.

  • Vleermuizen
    Vleermuizen gebruiken hun sonar om insecten uit de lucht te vangen. Ze hebben het liefst een nestkastje wat klein is en op een warme plek hangt. Je moet wel even geduld hebben, want het kan lang duren voordat ze het kastje accepteren. Een nestkastje voor vleermuizen is maximaal maar 40x30x8 cm. Hier kunnen ze zich lekker tussen klemmen. De opening hoeft maar 2 cm te zijn, omdat vogels er anders ook in kunnen.