Kikkers padden en andere amfibieën in je tuinVeel inheemse amfibieën staan op de lijst van beschermde soorten. Dit betekent o.a. dat je ze niet mag vangen in het ‘wild’ en in je vijver mag plaatsen. Geen nood: veelal weten ze zelf je vijver wel te vinden.

Een amfibievriendelijke tuin begint bij het maken van allerlei schuilplekken. De meeste soorten brengen een groot deel van hun leven op het land door. Donkere, vochtige en veilige plekken zijn cruciaal. Dit kunnen bijvoorbeeld houtstapels (link naar rommelhoekje), stenen muurtjes, dakpannen of composthopen (link naar composthoop) zijn. Een rommelhoekje met wat hoogteverschillen is ideaal.

Heb je een vijver in je tuin? Voor de voortplanting zijn veel soorten afhankelijk van water. De vijver moet dan wel vol in de zon liggen en glooiende oevers hebben, zodat de dieren makkelijk het water in en uit kunnen. In de vijver moeten voldoende waterplanten groeien, maar teveel waterplanten maken teveel schaduw en dan wordt het water te koel.

Lage aanschafprijs

Veel maatregelen kosten niets. De aanschaf van een paddenhuis is relatief goedkoop. Zelf een paddenhuis maken van een pot kost helemaal niets.

Gemakkelijk

Kopen of zelf maken? Voor alle manieren hoef je eigenlijk alleen maar iets in de tuin te plaatsen.

Onderhoudsarm

De meeste maatregelen vragen juist minder onderhoud

Minder droogte

Deze maatregelen dragen niet direct bij aan het tegengaan van droogte

Beperking wateroverlast

Deze maatregelen dragen niet direct bij aan het tegengaan van wateroverlast

Verkoeling

Deze maatregelen zorgen niet voor verkoeling

Biodiversiteit

Deze maatregelen zijn goed voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor een naast een aantrekkelijk leefgebied amfibieën ook voor een goed leefklimaat voor veel andere dieren.

Aandachtspunten

Wist je dat?
Padden leven het grootste gedeelte van het jaar op het land. Ze zijn actief in de nacht en kom pas tevoorschijn in de schemering. In het voorjaar, het voortplantingsseizoen, gaan ze op zoek naar het water waar ze zijn geboren, dit heet de ‘paddentrek’. Padden houden van plekjes om zich terug te trekken. Denk aan composthopen (link naar ‘composthoop’), gestapeld hout (link naar rommelhoekjes), grote stenen en boomstammetjes.

Bouw een paddenhuis
Je kunt een paddenhuis in de winkel kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken. Hoe maak je een paddenhuis?
1. Ga op zoek naar een plek in de tuin die donker, vochtig en koel is, bij voorkeur dus in de buurt van een vijver.
2. Plaats een pot op zijn zijkant, een klein stukje in de aarde.
3. Let erop dat de opening naar het zuiden wijst.
4. Bedek tenslotte de binnenkant en omgeving van de bloempot met bladeren, compost of mos.