AfkoppelenJe regenpijp van het riool afkoppelen is een goede manier om te voorkomen dat schoon regenwater van je dak of schuurtje naar het riool stroomt. Zeker nu de zomers steeds droger worden kunnen je planten dat extra water goed gebruiken. Daarnaast ontlast je het riool en verklein je de kans dat tijdens hevige buien het water omhoogkomt uit de rioolputten. De afgekoppelde regenpijp kan je aansluiten op bijvoorbeeld een regenton of direct in je tuin laten vloeien. Bij bouwmarkten zijn verschillende koppelstukjes te vinden om je regenpijp af te koppelen.

Aan de slag

Regenpijp afkoppelen

Handleiding

Waterproof- Handleiding maategelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast

(auteur Gemeente Utrecht)

Lage aanschafprijs

Afkoppelen kan heel goedkoop. In feite hoef je allen de regenpijp door te zagen en er een bocht- (knie)stuk tussen te plaatsen. Wel kan de prijs flink oplopen als extra voorzieningen nodig zijn voor het opvangen van het water, zoals infiltratiekratten.

Gemakkelijk

Het afkoppelen zelf is redelijk eenvoudig. Bekijk de instructievideo om te kijken welke stappen je moet nemen. Maak daarnaast ook eerst een goed plan voordat je aan de slag gaat met het afkoppelen van je dak. Het afkoppelen van een schuurtje is vaak eenvoudiger omdat het vaak om een kleiner oppervlak gaat en je meestal geen rekening hoeft te houden met be- en ontluchting van het riool.

Onderhoudsarm

Eenmaal aangelegd vraagt een afgekoppelde regenpijp geen extra onderhoud.

Minder droogte

Er zal meer regenwater afspoelen naar de tuin en daar het grondwater aanvullen. Dus dit is een hele effectieve methode om droogte te beperken.

Beperking wateroverlast

Deze maatregel zorgt dat het riool minder belast wordt waardoor deze tijdens hevige buien minder snel overloopt.

Verkoeling

Afkoppelen draagt niet direct bij aan verkoeling.

.

Biodiversiteit

Afkoppelen draagt niet direct bij aan het verbeteren van de biodiversiteit.

Aandachtspunten

  • Denk goed na wat je met het extra water wilt doen. Wil je het opslaan of in je tuin laten afvloeien?
  • Bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt voor het extra water in je tuin of denk na hoeveel water je wilt opvangen in een reservoir. Wil je exact berekenen hoeveel ruimte je nodig hebt kan je gebruik maken van de perceeltool. Kijk op https://perceeltool.nl/
  • Zorg dat het riool voldoende ont- en belucht blijft.