Plaats een regenwaterzuilEen regenwaterzuil is vergelijkbaar met een regenton, maar vaak groter en hoger en kan tot wel 400 liter water opvangen. De regenwaterzuil kun je, net als een regenton en regenwaterschutting, koppelen aan je regenpijp. Daarmee ontlast je het riool tijdens hevige regenbuien. Het opgevangen regenwater kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin: met een kraantje vul je de gieter. Het grote voordeel van een regenwaterzuil is dat je een tuinslang kunt aansluiten, vanwege de hoge waterdruk. Daarmee benut je het opgeslagen regenwater maximaal. Eventueel kun je het regenwater zelfs gebruiken voor het doorspoelen van de WC of voor de wasmachine, maar hier zijn aanvullende voorzieningen voor nodig in verband met bacterievorming.

Lage aanschafprijs

De kosten voor aanschaf van een regenzuil zijn meestal hoger dan voor een regenton, maar lager dan van een regenwaterschutting. Voor een regenzuil van 400 liter zijn de kosten ongeveer € 300,-. Het verdere onderhoud brengt nauwelijks kosten met zich mee.

Gemakkelijk

Een regenwaterzuil is prima zelf te installeren. Het aansluiten op de regenpijp en stabiel plaatsen van de zuil vergen wel wat aandacht.

Onderhoudsarm

Een regenwaterzuil is laag in onderhoud. Wel belangrijk is het om maandelijks het bladrooster en de bladvang te controleren en schoon te maken.

Minder droogte

Opgeslagen regenwater kan later worden gebruikt om bijvoorbeeld de plantjes water te geven in tijden van droogte. Een regenwaterzuil heeft een beperkte opslagcapaciteit en is daardoor beperkt rendabel, maar het draagt wel bij aan bewustwording over zuinig omgaan met water.

Beperking wateroverlast

Een regenwaterzuil kan tot wel 400 liter water opvangen, in plaats van dat het afgevoerd wordt naar het riool. Tijdens hevige regenbuien voorkomt dit overbelasting van het riool en water op straat.

Verkoeling

De regenwaterzuil heeft geen directe invloed op hittestress. Wel heeft het voldoende bewateren van de tuin wanneer het warm en droog is een positief effect op hittestress, omdat de bodem en planten meer vocht bevatten om te verdampen en dus te verkoelen.

Biodiversiteit

Er is geen direct verband met de ecologie, maar zorgt het bewateren van de tuin wel voor een gezonde bodem, bodemleven en beplanting.

Aandachtspunten

  • De ondergrond van de regenwaterzuil moet vlak en stevig zijn;
  • Om algengroei te voorkomen is het belangrijk de zuil in de schaduw te plaatsen;
  • Gebruik een bladvang om te voorkomen dat de regenwaterzuil verstopt raakt;
  • Sluit de regenwaterzuil aan de bovenzijde af, zodat het geen broedplaats voor insecten wordt;
  • Draai de afsluiter in de winter (tijdens de vorst) open, zodat het systeem leeg stroomt en niet voor problemen zorgt.