Plaats een regenwaterschuttingEen regenwaterschutting vangt regenwater op en doet tegelijkertijd dienst als schutting. Deze schutting kun je, net als een regenton en regenwaterzuil, koppelen aan je regenpijp. Daarmee ontlast je het riool tijdens hevige regenbuien. Het opgevangen regenwater kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin: met een kraantje vul je de gieter. Eventueel is het regenwater zelfs te gebruiken voor het doorspoelen van de WC of voor de wasmachine, maar hier zijn aanvullende voorzieningen voor nodig in verband met bacterievorming.

Een goed voorbeeld van een regenwaterschutting is de Rainwinner. Dit systeem is opgebouwd uit modules, zodat je de schutting kunt aanpassen aan jouw wensen en mogelijkheden. Eén module is 90cm lang, 22cm breed en 60cm hoog en kan 110 liter water opvangen.

Lage aanschafprijs

De aanschafprijs van een regenwaterschutting is relatief hoog. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van de benodigde lengte. Het genoemde voorbeeld 'Rainwinner' komt in modules. De kosten van 3 modules van deze regenwaterschutting (totaal 180cm hoog), inclusief installatiepakket bedragen ongeveer € 480,- inclusief BTW.

Gemakkelijk

Omdat een goede verankering en het volgen van de kadastrale gegevens werkzaamheden zijn waarvoor enige ervaring is vereist, wordt het plaatsen van een regenwaterschutting met een 2-sterrenscore gewaardeerd.

Onderhoudsarm

Een regenwaterschutting is laag in onderhoud. Wel is het belangrijk om maandelijks het bladrooster en de bladvang te controleren en schoon te maken.

Minder droogte

De opslagcapaciteit van een regenwaterschutting is een stuk groter dan die van een regenton. Bovendien kun je het opgevangen regenwater, door middel van een kraantje weer hergebruiken, voor bijvoorbeeld het bewateren van de tuin. Dat bespaart drinkwater. Vooral in tijden van droogte is het goed om te besparen op watergebruik.

Beperking wateroverlast

De regenwaterschutting kan veel regenwater opvangen, in plaats van het af te voeren naar het riool. Tijdens hevige regenbuien voorkomt dit overbelasting van het riool en water op straat.

Verkoeling

De regenwaterschutting heeft geen directe invloed op hittestress. Wel heeft het voldoende bewateren van de tuin wanneer het warm en droog is positieve effecten op hittestress, omdat de bodem en planten meer vocht bevatten voor verdamping.

Biodiversiteit

Er is geen direct verband met de ecologie, maar het bewateren van de tuin zorgt wel voor een gezonde bodem, bodemleven en beplanting.

Aandachtspunten

  • De constructie waaraan de regenwaterschutting bevestigd wordt moet stevig zijn, vanwege het zware gewicht van de gevulde modules;
  • De regenwaterschutting moet goed verankerd worden en (vooral verticaal) waterpas staan;
  • Draai de afsluiter in de winter (tijdens vorst) open, zodat het systeem leeg stroomt en niet voor problemen zorgt;
  • De regenwaterschutting moet worden aangesloten op het riool of een infiltratiekrat, zodat de schutting niet kan overlopen. Deze aansluiting zit aan de onderkant van de regenwaterschutting in de ondiepe grond, zodat er minimaal grondverzet nodig is.