Maak een bloemrijk grasveldEen bloemrijk grasveld helpt (net als een gazon) om problemen met wateroverlast en droogte te voorkomen doordat regenwater gemakkelijk de bodem in kan zakken en het grondwater aangevuld wordt. Omdat planten minder snel opwarmen dan stenen en tegels, help je met een bloemrijk grasveld ook om de omgeving koeler te houden op hete dagen.

Een bloemrijk grasveld heeft een betere doorworteling van de bodem waardoor water nog beter kan infiltreren dan bij een gazon en vergt ook veel minder onderhoud. Daarnaast is een bloemrijk grasveld ook nog eens super goed voor de biodiversiteit. Zo biedt het schuilplaatsen voor allerlei insecten en vlinders, maar ook op en onder de grond is het een paradijs voor bijvoorbeeld regenwormen, slakken en duizendpoten. Al deze bodemdiertjes zorgen voor een goede waterdoorlatendheid van de bodem en de verwerking van plantenresten. Bovendien zijn deze diertjes zelf ook weer voedsel voor de vogels!

Aan de slag

Bloemrijk grasland

Lage aanschafprijs

Voor een paar euro koop je al een bloemrijk grasmengsel om te zaaien.

Gemakkelijk

Het inzaaien van een bloemrijk grasland is eenvoudig. Er zijn op internet veel tips te vinden hoe je dit het beste kunt doen.

Onderhoudsarm

Een bloemrijk grasveld hoeft meestal maar 1 tot 2 keer per jaar gemaaid te worden en is dus erg makkelijk in het onderhoud!

Minder droogte

Door veel beplanting valt er minder zon op de bodem waardoor de bodem minder snel uitdroogt. Daarnaast verdampt een bloemrijk grasveld relatief weinig.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door een bloemrijk grasveld voorkomt dit wateroverlast doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Biodiversiteit

Naast het aantrekken van bijen zorgen bloemrijk grasveld voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel andere nuttige dieren.

Aandachtspunten

Een (gemaaid) gazon kun je ook over laten gaan in een bloemrijk grasland, waardoor er een mooie overgang ontstaat naar een natuurlijker ogend deel van de tuin. Een bloemrijk grasveld hoeft meestal maar 1 tot 2 keer per jaar gemaaid.