Zorg voor een gezonde bodemEen mooie tuin waar de planten goed groeien heeft een gezonde bodem. Een gezonde bodem is evenwichtig en heeft voldoende voeding, laat water door en droogt minder snel uit. Het bodemleven is heel belangrijk voor een gezonde bodem. Allerlei bacteriën, schimmels, eencelligen, wormen en andere beestjes zorgen voor de afbraak van organisch materiaal en zetten dit om in voedsel voor de planten. Ook kunnen planten vaak beter tegen droogte doordat de schimmels zorgen voor een betere wortelcapaciteit. Daarnaast worden planten in een gezonde bodem sterker en beter weerbaar tegen ziekten en plagen. Kortom een gezonde bodem is de basis van een stralende tuin!

Aan de slag

Hoe verbeter je de grond in je tuin?

Handleiding

Werken aan een gezonde bodem

Lage aanschafprijs

Veel tips zijn gratis toe te passen en vragen alleen om je tuin net iets anders te onderhouden.

Gemakkelijk

Met eenvoudige maatregelen kan je er al voor zorgen dat je bodem verbetert.

Onderhoudsarm

Veel van de bovengenoemde tips zorgen dat je minder onderhoud aan je tuin hebt. Dus eigenlijk is het een win-win situatie.

Minder droogte

Een gezonde bodem is beter vochtregulerend. Dit helpt bij het verminderen van droogte in je tuin.

Beperking wateroverlast

Een gezonde zal water gemakkelijker wegzakken tijdens hevige regenbuien.

Verkoeling

Een gezonde bodem draagt niet direct bij aan het verkoelen van jouw tuin. Wel zorgt het ervoor dat je planten het beter doen. Deze zorgen wel voor extra verkoeling.

Biodiversiteit

Een gezonde bodem heeft veel bodemleven. Dit is dus goed voor de biodiversiteit.

Aandachtspunten

  • Compost maak je met je eigen GFT afval. Variatie is voor goede compost het beste. Dus meng het GFT-afval uit de keuken met dat van de tuin. Zorg dat er een goede mix ontstaat van ‘droog’ en ‘vochtig’ groen. Dit kan door je groenafval te sorteren op groen en bruin en deze om en om op de hoop te gooien. Zorg dat er voldoende lucht bij komt. Dit versnelt het proces en voorkomt vieze luchtjes. Plaats de compostbak het liefst op een beschutte plaats, dus niet in de volle zon en regen. Zo zorg je ervoor dat de compost niet te nat of te droog wordt. Let ook goed op wat wel en wat niet in de compostbak mag.