Plaats een regentonEen regenton is een van de bekendste, eenvoudigste en makkelijkst te installeren manieren om bij te dragen aan een klimaatvriendelijke omgeving.

Het gebruik van (opgevangen) regenwater voor het bewateren van de planten en bloemen is beter dan leidingwater, vanwege de relatief hoge kalkconcentraties in het leidingwater. Door de lage PH-waarde (zuurgraad) van regenwater, leven er vrijwel geen schadelijke bacteriën in en dus gedijd je groen beter op regenwater, en het is nog voordelig ook.

Regentonnen zijn er in allerlei soorten en maten, waarbij de inhoud varieert van 80 tot wel 800 liter! Bouwmarkten en tuincentra bieden regentonnen aan en ook online zijn ze te verkrijgen. Ook de vormen zijn heel divers. Zo zijn er regentonnen als bloempotten, de ‘ouderwetse’ wijnvaten, kruiken, de ‘raindrops’ met geïntegreerde gieter, enzovoorts.

Lage aanschafprijs

Een kleine regenton is te verkrijgen vanaf € 50. Voor grotere en luxere regentonnen geldt dat de aanschafkosten kunnen oplopen richting € 300. Het installeren van een regenton is vrij eenvoudig en kosten daarvoor zijn laag.

Gemakkelijk

Een regenton is prima zelf te installeren. Houd wel rekening met het juist afkoppelen van de regenpijp.

Onderhoudsarm

Het bladrooster en de bladvang moeten schoongehouden worden. En bij eerste vorst is het verstandig houten tonnen te legen. Verder is er geen onderhoud nodig.

Minder droogte

Opgeslagen regenwater kan later worden gebruikt om bijvoorbeeld de plantjes water te geven in tijden van droogte. Een regenton heeft een beperkte opslagcapaciteit en is daardoor beperkt rendabel, maar het draagt wel bij aan bewustwording over zuinig omgaan met water.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt in de regenton opgevangen en komt daarmee niet op straat of in het riool terecht. Hoewel de bijdrage, afhankelijk van de grootte van de regenton, beperkt is, draagt het een beetje bij tegen wateroverlast.

Verkoeling

Een regenton heeft geen directe invloed op het tegengaan van hittestress.

.

Biodiversiteit

Een regenton heeft geen directe invloed op de ecologie.

Aandachtspunten

  • De ondergrond van een regenton moet vlak en stevig zijn
  • Zet, om algengroei te voorkomen, de regenton bij voorkeur in de schaduw
  • Zorg ervoor dat je een gieter kunt plaatsen onder het kraantje. Zo nodig plaats je de regenton op een verhoging
  • Zorg dat de regenton aan de bovenzijde is afgesloten, om te voorkomen dat het een broedplaats van insecten wordt
  • Leeg een houten regenton bij de eerste nachtvorst, om bevriezing en onherstelbare schade te voorkomen.