Plaats struiken in je tuinStruiken of heesters zijn houtige planten. Ze vertakken al in de grond of vlak erboven in een aantal takken. Er wordt geen stam gevormd, waardoor struiken niet zo hoog (zo’n 1 tot 5 meter) worden als vele boomsoorten. Zorg voor variatie in je beplanting. Hierdoor krijg je gedurende het gehele jaar verschillende kleuren in je tuin en zorg je ervoor dat verschillende dieren gebruik kunnen maken van de struiken. Zo maken vlinders gebruik van een struik door hier te rusten in de luwte of zich op te warmen. Egels schuilen graag in een struik. Verder zorg je met een gevarieerde beplanting voor vele soorten voedsel zoals nectar, vruchten en stuifmeel, nestgelegenheid en een overwinterplaats.

Aan de slag

Drie fantastische struiken voor de tuin (i.s.m. Libelle)

Handleiding

Plant een heg

Lage aanschafprijs

Ook voor struiken geldt dat als je ze klein koopt je flink bespaart op de prijs. Wel moet je dan een beetje geduld hebben tot ze een flinke omvang hebben.

Gemakkelijk

Het plaatsen van struiken is eenvoudig. Kijk in de handleiding 'plant een heg' voor handige tips over de aanplant en snoeien.

Onderhoudsarm

Kies voor makkelijke struiken en struiken die passen bij jouw bodem. Zo zorg je ervoor dat je er weinig onderhoud aan hebt. Om ze mooi en vol te houden moet je de meeste struiken één a twee keer per jaar snoeien.

Minder droogte

Het plaatsen van struiken van je schutting draagt beperkt bij aan het tegengaan van droogteverschijnselen.

Beperking wateroverlast

Door struiken in je tuin te plaatsen, loopt het water na een regenbui makkelijker weg in de grond.

Verkoeling

Struiken en heesters warmen minder op en straalt minder hitte uit. Daarmee zorgt het voor verkoeling in de zomer.

Biodiversiteit

Stuiken geven ruimte aan flora en fauna en hebben daarmee een positief effect op de biodiversiteit.

Aandachtspunten