Plant struiken in je tuinStruiken of heesters zijn houtige planten. Ze vertakken al in de grond of vlak erboven in een aantal takken. Er wordt geen stam gevormd, waardoor struiken niet zo hoog (zo’n 1 tot 5 meter) worden als vele boomsoorten. Zorg voor variatie in je beplanting. Hierdoor krijg je gedurende het gehele jaar verschillende kleuren in je tuin en zorg je ervoor dat verschillende dieren gebruik kunnen maken van de struiken. Zo maken vlinders gebruik van een struik door hier te rusten in de luwte of zich op te warmen. Egels schuilen graag in een struik. Verder zorg je met een gevarieerde beplanting voor vele soorten voedsel zoals nectar, vruchten en stuifmeel, nestgelegenheid en een overwinterplaats.

Aan de slag

Drie fantastische struiken voor de tuin (i.s.m. Libelle)

Handleiding

Plant een heg

Lage aanschafprijs

....

Gemakkelijk

....

Onderhoudsarm

Kies voor makkelijke struiken en struiken die passen bij jouw bodem. Zo zorg je ervoor dat je er weinig onderhoud aan hebt. Om ze mooi en vol te houden moet je de meeste struiken één a twee keer per jaar snoeien.

Minder droogte

Het plaatsen van struiken van je schutting draagt beperkt bij aan het tegengaan van droogteverschijnselen.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt direct in de groenrand onder de schutting opgevangen. Dit komt dus niet op straat of tijdens piekmomenten in het riool terecht en dat helpt tegen wateroverlast(situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water), ook al is het minimaal.

Verkoeling

Struiken en heesters warmen minder op en straalt minder hitte uit. Daarmee zorgt het voor verkoeling in de zomer.

Biodiversiteit

Stuiken geven ruimte aan flora en fauna en hebben daarmee een positief effect op de biodiversiteit.

Aandachtspunten