Planten voor in een zonnige en schaduwrijke tuinPlanten zijn een goede keuze om je tuin beter bestand te maken tegen wateroverlast en extreme hitte. Ook zijn ze goed voor de biodiversiteit.

Wel is het goed om na te denken welke planten je in jouw tuin zet. Als je een tuin op het noorden hebt met veel schaduw kan je beter schaduw minnende planten nemen. Andersom kan je beter voor zon minnende planten kiezen als je een tuin op het zuiden hebt met veel zon. Bepaal hoeveel zonuren je gemiddeld per dag hebt door na te gaan in welke windrichting jouw tuin ligt en of er bomen of gebouwen in de buurt zijn die voor schaduw in jouw tuin zorgen. Het is goed mogelijk dat je in delen van je tuin veel zon hebt en in andere delen minder. Kijk daarom ook goed welke planten je waar neer zet. Mocht je een plant willen maar niet de ideale omstandigheden hebben, dan is dat meestal nog geen ramp. Ze zullen het waarschijnlijk iets minder goed doen of net wat minder hard groeien. Mocht je twijfelen vraag dan advies in het tuincentrum waar je de plant koopt.

Als je met je planten nog meer wilt bijdragen aan de natuur, kies dan voor inheemse soorten. Dit zijn soorten die oorspronkelijk in ons land voorkomen. Deze geven namelijk veel meer voedsel en schuilplaats voor allerlei nuttige dieren.

Aan de slag

Schaduwplanten

Handleiding

Lage aanschafprijs

Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Om geld te besparen kun je er voor kiezen de planten klein te kopen. Je zult versteld staan hoeveel groter deze al planten na een paar groeiseizoenen zijn.

Gemakkelijk

Planten in de grond zetten is makkelijk. Kijk bij aandachtspunten voor tips hoe je het beste planten in de volle grond zet.

Onderhoudsarm

Kies voor een onderhoudsarme tuin makkelijke planten die weinig onderhoud vragen. In het groeiseizoen kan je de planten extra voeding geven en voor een mooie volle plant is het aan te raden de plant één a twee keer per jaar terug te snoeien.

Minder droogte

Een bodem die bedekt is met planten droogt minder snel uit. Zorg wel dat je geen planten die van natte omstandigheden zet in een droge tuin. Deze zullen in de zomer meer water vragen dan beschikbaar is en zal je moeten sproeien.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door planten voorkomt dit wateroverlast doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en groen straalt (’s nachts) geen hitte uit.

Biodiversiteit

Planten zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor allerlei nuttige dieren.

Aandachtspunten

Met de volgende 6 tips geef je jouw planten de beste start:

  1. Graaf een gat iets groter dan de wortelkluit en zorg dat de grond in de bodem van het gat goed los zit.
  2. Meng de uitgegraven grond met wat compost.
  3. Dompel de wortelkluit in een emmer water en zet de plant in het plantgat.
  4. Zorg dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de omliggende grond. Voorkom dat de plant hoger staat, hierdoor kan deze uitdrogen.
  5. Druk de omliggende grond goed aan en vul eventueel bij met wat extra grond.
  6. Geef de plant veel water zodat luchtbellen verdwijnen en de grond goed contact maakt met de wortels.