Plant een boom



Bomen zorgen voor schaduw (aangenamer dan van een parasol), privacy en ruimte voor vogels, insecten en andere kleine dieren. Ze zien er mooi uit, zorgen voor verkoeling bij extreme hitte, vangen water op als het hard regent, ze absorberen (fijn)stof en zuiveren de lucht. Bovendien toont wetenschappelijk onderzoek aan dat je in een groene tuin beter tot rust komt. Kortom: elke tuin verdient een boom.

Voor bijna elke tuin is er wel een geschikte boom te vinden. Bomen worden ingedeeld in drie formaten:

  • Hoger dan 15 meter (die staan vaak in openbare ruimtes, zoals in het bos of langs de weg);
  • Bomen van 10-15 meter;
  • Bomen van 6-10 meter, waaronder bolbomen, parasolbomen en bloeiende bomen.

De laatstgenoemde twee formaten zijn vooral geschikt voor in de tuin. Afhankelijk van de grootte van je tuin, de mogelijkheden en je smaak, maak je je keuze. Een hovenier of tuincentrum kan je hierbij adviseren.

Aan de slag

Handleiding

boom planten afbeelding

Lage aanschafprijs

De kosten zijn afhankelijk van de boomsoort, en de volwassenheid van de boom. Een jong boompje is goedkoper, maar hiermee duurt het ook langer voordat je optimaal profiteert van bijvoorbeeld schaduw.

Gemakkelijk

Het planten van bomen is prima zelf te doen, maar vergt wel fysieke inspanning. Een goede keuze voor de soort bo(o)m(en) is belangrijk en afhankelijk van de grootte van je tuin en de bodemsamenstelling.

Onderhoudsarm

Als de boom eenmaal staat vraagt deze weinig onderhoud. Wanneer de boom net is aangeplant vraagt deze in het eerste voorjaar en de eerste zomer extra water. Na een jaar staat de boom stevig genoeg en zijn de wortels voldoende uitgelopen om zichzelf te voorzien van voldoende voeding. Een boom hoef je niet te snoeien, maar als deze niet te groot mag worden is het slim dit wel te doen. In dat geval is eenmaal per jaar snoeien voldoende.

Minder droogte

Bomen dragen bij aan een natuurlijke infiltratie van regenwater in de bodem en daarmee helpen ze de grondwaterstand op peil te houden.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt door de boom opgevangen, gebruikt voor voeding of langzaam afgevoerd naar de bodem. Dit regenwater komt dus niet terecht op straat of in het riool, wat bij hevige regenbuien voorkomt dat water op straat komt te staan en het riool overloopt.

Verkoeling

Bomen zorgen voor verkoeling door de schaduw die ze creëren. Ook koelen ze de lucht via verdamping van water uit de bladeren (net zoals mensen zweten). Bomen in de tuin helpen dus tegen hittestress.

Biodiversiteit

Dieren houden van bomen: ze geven een schuilplaats en voeding. Vogels, eekhoorns, vlinders, bijen en andere nuttige insecten trekken graag naar bomen. Het planten van bomen draagt daarom positief bij aan de biodiversiteit.

Aandachtspunten

  • Bekijk goed welke boom je wilt planten op basis van de ruimte in je tuin en de mogelijkheden die de omgeving biedt;
  • Zorg voor voldoende onverharde ruimte rondom de stam, zodat de boom optimaal kan groeien. Ook voorkom je zo wortelopdruk in je verharding;
  • Om te voorkomen dat bomen te groot worden en je ze moet kappen is het verstandig ze te snoeien. De winter is voor de meeste bomen een goede periode, want ze zijn dan in rust. Bovendien kun je, doordat ze kaal zijn, goed zien wat je moet snoeien. Je kunt een boom het beste als volgt snoeien:
    • Snoei dubbele koppen weg. Kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak;
    • Bij het opkronen snoei je de onderste takken langs de stam weg, zodat je er onderdoor kunt lopen;
    • Snoei tegen elkaar schurende takken weg om wonden (en daarmee schimmels) te voorkomen;
    • Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg.
  • Op de site van vtwonen vind je nog meer info over het snoeien van bomen.