MoestuinMet een moestuin haal je vers eten uit eigen tuin en je weet precies wat je eet. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om te doen! Ook voor kinderen is het heel leerzaam en het geeft ze veel voldoening om te zien hoe hun zaadje uitgroeit tot een plant die ze kunnen eten.

Extra tip
Heb je weinig ruimte en wil je ook een mooie tuin. Maak dan een eetbare siertuin. Kies groenten en fruit die er mooi uitzien of kies voor eetbare bloemen.

Wil je meer weten over het beginnen van je eigen moestuin dan zijn er overal op internet sites te vinden met handige informatie die precies ingaan op jouw specifieke vraag.

Aan de slag

Een moestuin beginnen doe je zo

Handleiding

Begin een moestuintje

Lage aanschafprijs

Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Met een paar zaden kom je al een heel eind.

Gemakkelijk

Door de tips hieronder te volgen is het gemakkelijk om een moestuin te beginnen

Onderhoudsarm

Door klein te beginnen heb je ook een stuk minder onderhoud aan je moestuin. Wel moet je tijd steken in een moestuin en mooie groentes te kunnen oogsten.

Minder droogte

Een moestuin draagt niet bij aan het beperken van droogte.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door een moestuin voorkomt dit wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Biodiversiteit

Veel groenten hebben bloemen die bestoven worden. Daarmee zorg je niet alleen voor je eigen voeding maar ook voor dat van bijen en hommels.

Aandachtspunten

Je hoeft geen expert te zijn om een moestuin te beginnen. Deze tips helpen je op weg bij het aanleggen van jouw moestuin

Begin klein: houd je moestuin in het begin klein zodat het overzichtelijk en behapbaar blijft. Op 1 vierkante meter kan je al een leuke moestuin beginnen. Ook in potten kan je groenten verbouwen, dus ook op je balkon. Als alles goed gaat kan je natuurlijk je moestuin uitbreiden.

Kies de juiste plek Kies een plek met veel zon en weinig wind. De meeste groenten houden van veel zon (6-8 uur). Dus kies daarom het liefst een plek op het zuiden die uit de wind ligt.

Kies je groenten
Maak een mix van verschillende groenten. Kies daarbij in het begin voor makkelijke planten zoals: courgettes, kerstomaten, boontjes, wortelen, lente-ui, radijsjes, erwtjes, verschillende slasoorten, prei, snijbiet, peultjes of de oost-indsiche kers. Door verschillende groenten te mixen heb je minder snel last van vervelende ziekten en plagen.

Denk ik hokjes
Deel je moestuin op in een raster met vakken van 30 bij 30 cm. Zo houdt je overzicht wat waar staat en kan je makkelijk zorgen voor genoeg ruimte tussen de planten voor optimale groei. Let hierbij op dat de planten elkaar niet overschaduwen. Zorg daarom dat de zuidelijke vakken bestemd zijn voor  hogere- of klimmende planten, de noordelijke vakken zijn voor de kleinere groenten.

Wanneer begin een moestuin
Een moestuin kan je het beste beginnen in het voorjaar na de vorstperiode. Meestal is dit begin mei. Je kan kiezen voor zaden of jonge plantjes. Jonge plantjes geven hetzelfde resultaat maar zullen eerder klaar zijn om te oogsten.  Kijk voor de beste zaaiperiode op de etiketten van de groenten.  Wil je eerder beginnen dan kan je de zaadjes opkweken in een kweekkas.