Maak je eigen compost



Geef je planten extra voeding door je eigen compost te maken. Je hebt geen grote tuin nodig om je eigen compost te maken. Een composthoop gaat NIET stinken als je rekening houdt met een goede doorluchting, variatie en vochtigheid. Met de gratis compost kan je je bodem verbeteren waardoor je planten nog beter groeien. Er zijn verschillende typen compostbakken. Maak of koop er een die bij jou past.

De voordelen van een composthoop:

  • Je vermindert de afvalberg
  • Produceert voeding voor planten
  • Verbeter de bodem. Door de compost te verdelen stimuleer je het bodemleven en bescherm je je grond tegen uitdroging.
  • Nestruimte en voedsel voor egels.
  • Regenwormen, pissebedden en andere dieren helpen bij het verteringsproces en lokken vogels.
  • Vlinders voeden zich met mineralen uit de composthoop.

Aan de slag

Hoe kan ik composteren?

Handleiding

Werken aan een gezonde bodem

Lage aanschafprijs

Een compostbak kan je makkelijk zelf maken. Ook zijn er betaalbare opties te vinden in tuincentra. Bovendien verdien je de aanschafprijs weer terug doordat je geen of minder compost hoeft te kopen.

Gemakkelijk

Het plaatsen van een composthoop is heel eenvoudig. Let wel op waar je hem plaatst. Het liefst beschut tegen teveel zon en regen en niet dichtbij een watergang, om uitspoeling in het water te voorkomen.

Onderhoudsarm

Het is even goed opletten hoe je een goede GFT-mix krijgt voor de bete compost. Daarna is het niet veel werk. Weggooien moet je het sowieso, of je het afval in de compostbak gooit of op de composthoop.

Minder droogte

Door met compost je bodem te verbeteren wordt deze beter vochtregulerend. Dit helpt bij het verminderen van droogte in je tuin.

Beperking wateroverlast

In een met compost verbeterde grond zal water gemakkelijker wegzakken tijdens hevige regenbuien.

Verkoeling

Een composthoop draagt niet direct bij aan het verkoelen van jouw tuin.

Biodiversiteit

Het toevoegen van compost aan jouw tuingrond is goed voor het bodemleven en dus ook voor de biodiversiteit

Aandachtspunten

Plaats de compostbak het liefst op een beschutte plaats, dus niet in de volle zon en regen. Zo zorg je ervoor dat de compost niet te nat of te droog wordt.

Compost maak je met je eigen GFT afval. Variatie is voor goede compost het beste. Dus meng het GFT-afval uit de keuken met dat van de tuin. Zorg dat er een goede mix ontstaat van ‘droog’ en ‘vochtig’ groen. Dit kan door je groenafval te sorteren op groen en bruin en deze om en om op de hoop te gooien. Let ook goed op wat wel en wat niet in de compostbak mag.

  • Wel geschikt:
    Snoeiafval in kleine hoeveelheden, grasmaaisel, herfstbladeren, eierschalen, koffiefilters en theezakjes (zonder nietjes), rauwe groenten en fruit, houtsnippers

  • Niet geschikt:
    Gekookte etensresten, vetten, schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten, kattenbakvulling, coniferentakken, zieke / bloeiende of ongewenste planten, vlees, vis of botjes.

Een keer in de zes weken keer je de composthoop helemaal om. Dit is belangrijk voor een goede doorluchting en versnelt het proces. Is omzetten geen optie, dan is het des te belangrijker om een gevarieerde samenstelling te hebben. Combineer zoveel mogelijk soorten materialen; droog en vochtig, slap en stevig, fijn en grof, koolstof- en stikstofrijk. Compost wordt gemaakt door dieren (zoals regenwormen), bacteriën en schimmels. Als je veel afval hebt van één soort, kan je dit beter in gedeeltes toevoegen.