Egels in je tuinOm een egel in je tuin te laten ‘wonen’, hebben ze een slaapplaats nodig. Dat kan bijvoorbeeld onder een boomstronk, in een stapel bladeren (link naar ‘rommelhoekje’) of onder een struik (link naar struiken). Egels zijn ‘s nachts actief, dus overdag kom je ze waarschijnlijk niet tegen.
Egels hebben een behoorlijk territorium nodig voor het zoeken naar eten. Het kan daarom handig zijn om samen met je buren te zorgen voor een egelvriendelijke omgeving. Gaten van 15×15 cm in de schutting zijn groot genoeg voor egels om zich van tuin naar tuin te verplaatsen. Een heg als erfafscheiding (link naar ‘heg als erfafscheiding) is bijvoorbeeld erg goed. Naast een makkelijke doorgang, kunnen ze zich hier ook in verschuilen.

Aan de slag

Bijen, vlinders en hommels lokken

Handleiding

Waterproof- Handleiding maategelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast

(auteur Gemeente Utrecht)

Lage aanschafprijs

Afhankelijk van het oppervlak dat je bedekt wilt hebben kan je al voor enkele tientallen euro's je bodem bedekken. Hierbij hoef je niet direct zoveel planten te kopen dat gelijk heel je bodem bedekt is. Laat wat ruimte tussen de bodembedekkers open. Dit groeit vanzelf dicht.

Gemakkelijk

Het aanplanten van bodembedekkende planten is hetzelfde als andere planten.

Onderhoudsarm

Bodembedekkers zijn onderhoudsarm. Knip ze af en toe bij zodat ze alleen groeien op de plekken waar jij dat wilt.

Minder droogte

Door beplanting valt er minder zon op de bodem waardoor de bodem minder snel uitdroogt.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door bodembedekkende vermindert dit de kans op wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Biodiversiteit

Bodembedekkers zijn goed voor de biodiversiteit ze zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel nuttige dieren.

Aandachtspunten

Tip: plaats een egelhuis
Egels houden van oktober tot maart april een winterslaap. Na de winterslaap worden de kleintjes geboren. Soms paren ze voor de tweede keer en krijgen ze in augustus weer een nest jonkies. Een egelhuis is heel geschikt om te overwinteren of jongen te krijgen. Af en toe worden ze wel wakker en verlaten ze het nest. Een egelhuis is kant en klaar te koop of kun je zelf maken van een oud krat of een stevige wijnkist. Kijk op www.egelhuis.com voor meer informatie.