Egels in je tuinUit tellingen blijkt dat het aantal egels in ons land afneemt. Dus ook zij kunnen wel wat hulp gebruiken door onze tuinen egelvriendelijk in te richten. Om een egel in je tuin te laten ‘wonen’, hebben ze een slaapplaats nodig. Dat kan bijvoorbeeld onder een boomstronk, in een stapel bladeren (link naar ‘rommelhoekje’) of onder een struik (link naar struiken). Egels zijn ‘s nachts actief, dus overdag kom je ze waarschijnlijk niet tegen.

Egels hebben een behoorlijk territorium nodig voor het zoeken naar eten. Het kan daarom handig zijn om samen met je buren te zorgen voor een egelvriendelijke omgeving. Gaten van 15×15 cm in de schutting zijn groot genoeg voor egels om zich van tuin naar tuin te verplaatsen. Een heg als erfafscheiding (link naar ‘heg als erfafscheiding) is bijvoorbeeld erg goed. Naast een makkelijke doorgang, kunnen ze zich hier ook in verschuilen.

Aan de slag

Egels in je tuin

Lage aanschafprijs

Je kunt een egelhuis kant en klaar in de winkel kopen of zelf maken: van takken of van een oud krat.

Gemakkelijk

Denk voordat je het egelhuis plaatst goed na over wat de beste locatie is.

Onderhoudsarm

Als het hout gaat rotten, is het goed om dit te vervangen.

Minder droogte

Deze maatregel draagt niet direct bij aan het beperken van droogte

Beperking wateroverlast

Deze maatregel draagt niet direct bij aan het beperken van wateroverlast

Verkoeling

Deze maatregel draagt niet direct bij aan het beperken van wateroverlast

Biodiversiteit

Maatregelen voor egels in je tuin zijn goed voor de biodiversiteit ze zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor egels en ook veel andere nuttige dieren.

Aandachtspunten

Tip: plaats een egelhuis
Egels houden van oktober tot maart april een winterslaap. Na de winterslaap worden de kleintjes geboren. Soms paren ze voor de tweede keer en krijgen ze in augustus weer een nest jonkies. Een egelhuis is heel geschikt om te overwinteren of jongen te krijgen. Af en toe worden ze wel wakker en verlaten ze het nest. Een egelhuis is kant en klaar te koop of kun je zelf maken van een oud krat of een stevige wijnkist. Kijk op www.egelhuis.com voor meer informatie.