Help nuttige insecten



Een groot deel van alle diersoorten op aarde zijn insecten. Veel van deze insecten zijn heel nuttig voor het ecosysteem. Ze vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans.

Een insectenhotel kun je gemakkelijk zelf maken, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Boor in een houtblok gaten van verschillende doorsnedes of maak een bundel riet- of bamboestengels en plaats deze met de holle kanten naar buiten in een doosje. Je insectenhotel is nu al klaar! Hang het op een droge plek.

Aan de slag

DIY insectenhotel maken

Handleiding

Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Lage aanschafprijs

Nuttige insecten zijn makkelijk te helpen door materialen die je al in je tuin of huis hebt liggen. Wil je zelf een insectenhotel maken of er eentje kopen? Insectenhotels zijn relatief goedkoop.

Gemakkelijk

Door materiaal uit je tuin of huis te gebruiken, bouw je in no-time een insectenhotel.

Onderhoudsarm

Insectenhotel klaar? Genieten maar!

Minder droogte

Deze maatregelen helpen niet direct bij het beperken van droogte

Beperking wateroverlast

Deze maatregelen helpen niet direct bij het beperken van wateroverlast

Verkoeling

Deze maatregelen zorgen niet voor verkoeling

Biodiversiteit

Deze maatregelen dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit

Aandachtspunten

Insecten die graag een plekje zoeken in het insectenhotel, zijn:

  • Bijen
    Solitaire bijen zoals metselbijen, behangersbijen en wolbijen leggen hun eitjes in de gaatjes van het insectenhotel. Daarna dekt de bij het af met stuifmeel. De metselbij dicht het af met kleiachtig materiaal. De larve die uit het eitje komt eet het stuifmeel op en als hij groot genoeg is, eet hij zich een weg naar buiten.

  • Lieveheersbeestjes
    Een lieveheersbeestje is een keversoort. De eitjes zijn geel en worden in het voorjaar gelegd, meestal in groepjes bij elkaar aan de onderkant van een blad. In mei en juni zijn de larven in de tuin te zien. Als de larven zijn uitgegroeid, vervellen ze. Na een aantal vervellingen verpoppen ze zich. Je kunt ze dan in de tuin vastgeplakt zien zitten op bijvoorbeeld stoelen en tafels. Na ongeveer een week komt het lieveheersbeestje dan uit de pop.

    Zowel het volwassen lieveheersbeestje als de larven eten heel veel bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet er wel 100 per dag. Ze voeden zich met mijten, schildluizen en kleine rupsen. Zo helpen je ze om insectenplagen in je tuin te voorkomen/bestrijden.
    Tijdens de winterslaap schuilen ze in insectenhotels of plantenafval (link naar rommelhoekjes). Ruim dus niet teveel op en wacht met het terugsnoeien van borders tot de lente aanbreekt. Om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken, plant je meidoorn, liguster of hazelaar.

  • Oorwurmen
    De oorwurm eet veel bladluizen en is zelf voedsel voor de vogels. Door een (terracotta) potje onderste boven te hangen en hierin een bosje stro vast te maken ben je eigenlijk al klaar.