Help nuttige insectenEen groot deel van alle diersoorten op aarde zijn insecten. Veel van deze insecten zijn heel nuttig voor het ecosysteem. Ze vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans.

Een insectenhotel kun je gemakkelijk zelf maken, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Boor in een houtblok gaten van verschillende doorsnedes of maak een bundel riet- of bamboestengels en plaats deze met de holle kanten naar buiten in een doosje. Je insectenhotel is nu al klaar! Hang het op een droge plek.

Aan de slag

Bijen, vlinders en hommels lokken

Handleiding

Waterproof- Handleiding maategelen aan de woning en tuin tegen wateroverlast

(auteur Gemeente Utrecht)

Lage aanschafprijs

Afhankelijk van het oppervlak dat je bedekt wilt hebben kan je al voor enkele tientallen euro's je bodem bedekken. Hierbij hoef je niet direct zoveel planten te kopen dat gelijk heel je bodem bedekt is. Laat wat ruimte tussen de bodembedekkers open. Dit groeit vanzelf dicht.

Gemakkelijk

Het aanplanten van bodembedekkende planten is hetzelfde als andere planten.

Onderhoudsarm

Bodembedekkers zijn onderhoudsarm. Knip ze af en toe bij zodat ze alleen groeien op de plekken waar jij dat wilt.

Minder droogte

Door beplanting valt er minder zon op de bodem waardoor de bodem minder snel uitdroogt.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door bodembedekkende vermindert dit de kans op wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Biodiversiteit

Bodembedekkers zijn goed voor de biodiversiteit ze zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel nuttige dieren.

Aandachtspunten

Insecten die graag een plekje zoeken in het insectenhotel, zijn:

 • Bijen
  Solitaire bijen zoals metselbijen, behangersbijen en wolbijen leggen hun eitjes in de gaatjes van het insectenhotel. Daarna dekt de bij het af met stuifmeel. De metselbij dicht het af met kleiachtig materiaal. De larve die uit het eitje komt eet het stuifmeel op en als hij groot genoeg is, eet hij zich een weg naar buiten.

 • Lieveheersbeestjes
  Een lieveheersbeestje is een keversoort. De eitjes zijn geel en worden in het voorjaar gelegd, meestal in groepjes bij elkaar aan de onderkant van een blad. In mei en juni zijn de larven in de tuin te zien. Als de larven zijn uitgegroeid, vervellen ze. Na een aantal vervellingen verpoppen ze zich. Je kunt ze dan in de tuin vastgeplakt zien zitten op bijvoorbeeld stoelen en tafels. Na ongeveer een week komt het lieveheersbeestje dan uit de pop.

  Zowel het volwassen lieveheersbeestje als de larven eten heel veel bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet er wel 100 per dag. Ze voeden zich met mijten, schildluizen en kleine rupsen. Zo helpen je ze om insectenplagen in je tuin te voorkomen/bestrijden.
  Tijdens de winterslaap schuilen ze in insectenhotels of plantenafval (link naar rommelhoekjes). Ruim dus niet teveel op en wacht met het terugsnoeien van borders tot de lente aanbreekt. Om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken, plant je meidoorn, liguster of hazelaar.

 • Oorwurmen
  De oorwurm eet veel bladluizen en is zelf voedsel voor de vogels. Door een (terracotta) potje onderste boven te hangen en hierin een bosje stro vast te maken ben je eigenlijk al klaar.