Maak een takkenril of houtwalEen takkenril is een plek met opstaande takken/paaltjes in de grond waartussen je dood hout stapelt of vlecht. Hij is eenvoudig te maken en biedt ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels. Ook paddenstoelen, mossen en varens groeien graag op dit soort plekken. Het is een schuilplaats voor allerlei insecten. Zo kun je je snoeihout zinvol verwerken. De flora en fauna helpt om dood hout af te breken en daarmee de voedselketen rond te maken.

Aan de slag

Takkenril maken

Handleiding

Werken aan een gezonde bodem

Lage aanschafprijs

Het laten liggen van bladafval en rommelhoekjes kost niks.

Gemakkelijk

Deze maatregel is gemakkelijk toe te passen in elke tuin.

Onderhoudsarm

Met deze maatregel hoe je minder onderhoud uit te voeren aan je tuin. Dat scheelt dus tijd!

Minder droogte

Dorre bladeren zorgen dat er minder zon op de bodem valt waardoor de bodem minder snel uitdroogt.

Beperking wateroverlast

Blad laten liggen of rommelhoekjes zorgen niet direct voor het verkleinen van de kans op wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water).

Verkoeling

Blad laten liggen of rommelhoekjes zorgen niet direct voor  het verkoelen van de je tuin.

Biodiversiteit

Deze maatregelen zijn goed voor de biodiversiteit ze zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel nuttige dieren.

Aandachtspunten

  • Bosmuis
    De bosmuis is vooral ’s nachts actief en houdt van takkenrillen. Ondanks zijn naam doet vermoeden, komt hij overal voor in Nederland. In bos, park en tuin. Hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij graaft een hol met een gangenstelsel onder de grond. Zorg voor beschutting en groepjes stenen of hout om tussen te kruipen.

  • Houtwal
    Een alternatief voor een takkenril is een houtwal of boomwal. Dit is een aarden wal begroeid met bomen en struiken, die een lijnvormig element in een landschap vormt. Je kan dit bijvoorbeeld doen als erfgrens of bij een vijver. Je hebt hier wel een grotere ruimte voor nodig. Heb je die niet? Kies dan voor een takkenril of takkenhopen (link naar rommelhoekjes).