Maak een takkenril of houtwalEen takkenril is een plek met opstaande takken/paaltjes in de grond waartussen je dood hout stapelt of vlecht. Hij is eenvoudig te maken en biedt ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels. Ook paddenstoelen, mossen en varens groeien graag op dit soort plekken. Het is een schuilplaats voor allerlei insecten. Zo kun je je snoeihout zinvol verwerken. De flora en fauna helpt om dood hout af te breken en daarmee de voedselketen rond te maken.

Aan de slag

Takkenril maken

Lage aanschafprijs

Door het gebruik van takken uit jouw eigen tuin, hoef je geen kosten te maken.

Gemakkelijk

De takken vlecht je eenvoudig tussen de paaltjes door.

Onderhoudsarm

Als de takkenril of houtwal eenmaal staat, hoef je hier bijna niets meer aan te doen. Je kunt de ril of wal zelfs nog groter maken wanneer je bijvoorbeeld opnieuw gesnoeid hebt.

Minder droogte

Een takkenril of houtwal draagt beperkt bij aan het beperken van droogte

Beperking wateroverlast

Een takkenril of houtwal draagt beperkt bij aan het beperken van wateroverlast

Verkoeling

Een takkenril of houtwal zorgt niet direct voor het verkoelen van de je tuin.

Biodiversiteit

Een takkenril of houtwal zijn goed voor de biodiversiteit. Ze zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel nuttige dieren.

Aandachtspunten

Als je de takkenril oost-west oriënteert maak je een zonnige en een schaduwzijde. Hierdoor is hij voor allerlei dieren geschikt

Laat de ril in het broedseizoen zoveel mogelijk met rust, want de kans is groot dat er vogels aan het broeden zijn.

Bosmuis
De bosmuis is vooral ’s nachts actief en houdt van takkenrillen. Ondanks zijn naam doet vermoeden, komt hij overal voor in Nederland. In bos, park en tuin. Hij eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij graaft een hol met een gangenstelsel onder de grond. Zorg voor beschutting en groepjes stenen of hout om tussen te kruipen.

Houtwal
Een alternatief voor een takkenril is een houtwal of boomwal. Dit is een aarden wal begroeid met bomen en struiken, die een lijnvormig element in een landschap vormt. Je kan dit bijvoorbeeld doen als erfgrens of bij een vijver. Je hebt hier wel een grotere ruimte voor nodig. Heb je die niet? Kies dan voor een takkenril of takkenhopen (link naar rommelhoekjes).