Zoeken

Waterdoorlatende verharding



Om meerdere redenen wordt vaak gekozen voor verharding in de tuin. Hoewel het voor de biodiversiteit, de bodem en voorkomen van water op straat beter is om voor groen te kiezen, valt er vaak niet aan te ontkomen een stukje verharding in de tuin aan te leggen. Wil je dit verantwoord doen? Hou dan altijd de vuistregel van 40% verharding aan.

Waterdoorlatende verharding heeft dan natuurlijk de voorkeur. Want regenwater dat hierop valt, kan gemakkelijk wegzakken in de grond. Bij een goed doorlatende bodem zakt het regenwater van bijna alle buien direct weg in de bodem. Alleen bij flinke piekbuien blijft er kortstondig water staan op de lager gelegen verharding. Maar normaal gesproken is dat geen probleem.

Er zijn verschillende typen waterdoorlatende verhardingen:

  • Grasbetontegels (jpg, 442 kB):
    Regenwater zakt makkelijk in de grond, er is veel ruimte voor gras en een snelle aanvulling van grondwater.
  • Klinkers/tegels met open voeg of in los verband (jpg, 1.4 MB):
    De uitstraling blijft nagenoeg hetzelfde, maar door brede voegen met daarin zand, gras of grind, kan water toch wegzakken in de grond. Door fijn grind tussen de klinkers te gebruiken, voorkom je dat onkruid tussen de tegels groeit.
  • Stapstenen (jpg, 400 kB):
    Klinkers of betontegels die met tussenruimte geplaatst worden in bijvoorbeeld gras, waardoor water weg kan zakken in de grond.
  • Grind (jpg, 309 kB):
    Regenwater zakt langs de grindstenen makkelijk in de grond, waardoor er een snelle aanvulling van grondwater plaatsvindt.
  • Houtsnippers (jpg, 2.2 MB):
    Houtsnippers zijn van natuurlijk materiaal gemaakt. Via zo’n pad zakt het water gemakkelijk weg in de bodem.

Aan de slag

Handleiding

Waterpasserende verharding afbeelding

Lage aanschafprijs

Bestrating is een stuk duurder dan gras en beplanting, maar de aanleg van waterdoorlatende verharding is bijna nooit duurder dan gesloten verharding. Sterker nog, bij gesloten verharding moet je voorzieningen aanbrengen voor de afvoer van regenwater.

Gemakkelijk

Het aanleggen van goede verharding is prima zelf te doen, maar vergt wel fysieke inspanning. Een tuincentrum of hovenier kan helpen bij het maken van de juiste keuzes en advies geven voor de aanleg.

Onderhoudsarm

Waterdoorlatende verharding vraagt meestal niet meer onderhoud dan reguliere verharding. Houtsnippers moet je meestal ieder jaar aanvullen. Bij de meeste verhardingen is het nodig om enkele malen per jaar het onkruid tussen de voegen te verwijderen. Dit geldt ook voor waterdoorlatende verharding.

Minder droogte

Door de waterdoorlatende verharding kan het regenwater direct in de bodem wegzakken. Daarom helpt deze maatregel bij het op peil houden van de grondwaterstand. Een bodem met een goede grondwaterstand droogt minder snel uit.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt direct in de tuin opgevangen. In tegenstelling tot niet waterdoorlatende verharding, wordt het regenwater dus niet door het riool afgevoerd. Bij hevige regenbuien voorkomt dit dat water op straat komt te staan.

Verkoeling

Verhardingen vergroten de hittestress in de tuin. Voldoende ‘groen’ (60%), zorgt voor een goede balans. Daarnaast stralen grasbetonklinkers, stapstenen in het gras of houtsnippers minder warmte uit dan de andere opties.

Biodiversiteit

Verhardingen dragen niet bij aan de biodiversiteit, maar door te kiezen voor waterdoorlatende verharding creëer je meer ruimte voor groen. En groen biedt ruimte voor flora en fauna en een gezonder bodemleven. Indirect draagt waterdoorlatende verharding daarom positief bij aan biodiversiteit.