Zorg voor natuurlijke zonweringOm hitteoverlast in de tuin en in het huis te voorkomen is aan de zonkant vaak zonwering nodig. Een aangename manier van zonwering is het gebruik van natuurlijke zonwering door beplanting. Door de warmte buiten te houden door natuurlijke buitenzonwering kan aanschaf van niet duurzame producten, zoals airco’s, voorkomen worden.

Het creëren van schaduw is een simpele maatregel maar het biedt wel vele voordelen. Beplanting, zoals bomen of begroeide pergola’s, zorgen direct voor minder hitte in de tuin op een warme zomerse dag. Daarnaast zorgt schaduw ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Het is dus ook een waterbesparende maatregel; wanneer er wordt gesproeid krijgt het water de kans de bodem in te zakken. Bovendien trekt de beplanting zoals een druif of een appelboom vogels, insecten en zoogdieren aan.

Aan de slag

Klimplant tegen schutting

Handleiding

Plant een heg

Lage aanschafprijs

De kosten voor een groene gevel zijn relatief laag en sterk afhankelijk van de plantenkeuze en eventuele aanvullende maatregelen. Voor enkele tientallen euro’s kun je (klim)planten kopen die tegen de schutting omhoog groeien.

Gemakkelijk

Elke doe-het-zelver kan prima zijn/haar schutting vergroenen. Afhankelijk van de keuze zijn er al dan geen technieken nodig voor het plaatsen van de planten. Denk aan klimsteunen, ophanging of speciale groeipanelen. Belangrijk is wel om te zorgen voor een juiste aanleg, zodat de beplanting in goede conditie blijft. Laat daarnaast de keuze van beplanting afhangen van de fysieke eigenschappen van de geveltuin, zoals type ondergrond, hoeveelheid licht en standplaats (bijvoorbeeld op het noorden of zuiden). Een hovenier of tuincentrum kan helpen met advies bij de keuzes van grond en soorten beplanting.

Onderhoudsarm

Er is weinig onderhoud nodig aan een groene gevel. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de keuze van aanplanting. Klimplanten uit de grond halen hun basisbenodigdheden uit de bodem en hebben jaarlijks of minder onderhoud nodig. Bij de keuze voor plantenbakken is een aantal maal per jaar onderhoud nodig. Gevelpanelen vragen wekelijkse controle.

Minder droogte

Het vergroenen van je schutting draagt beperkt bij aan het tegengaan van droogteverschijnselen.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt direct in de groenrand onder de schutting opgevangen. Dit komt dus niet op straat of tijdens piekmomenten in het riool terecht en dat helpt tegen wateroverlast(situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water), ook al is het minimaal.

Verkoeling

Een groene schutting warmt minder op en straalt minder hitte uit. Daarmee zorgt het voor verkoeling in de zomer.

Biodiversiteit

Groene schuttingen geven ruimte aan flora en fauna en hebben daarmee een positief effect op de biodiversiteit.

Aandachtspunten

Als je wel genoeg licht wilt in de winter, maar schaduw in de zomer, kies dan voor bladverliezende beplanting. Zo heb je wel schaduw in de zomer en kan er in de winter genoeg zonlicht door de beplanting komen.