Zorg voor natuurlijke zonwering



Om hitteoverlast in de tuin en in het huis te voorkomen is aan de zonkant vaak zonwering nodig. Een aangename manier van zonwering is het gebruik van natuurlijke zonwering door beplanting. Door de warmte buiten te houden door natuurlijke buitenzonwering kan aanschaf van niet duurzame producten, zoals airco’s, voorkomen worden.

Het creëren van schaduw is een simpele maatregel maar het biedt wel vele voordelen. Beplanting, zoals bomen of begroeide pergola’s, zorgen direct voor minder hitte in de tuin op een warme zomerse dag. Daarnaast zorgt schaduw ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt. Het is dus ook een waterbesparende maatregel; wanneer er wordt gesproeid krijgt het water de kans de bodem in te zakken. Bovendien trekt de beplanting zoals een druif of een appelboom vogels, insecten en zoogdieren aan.

Als je wel genoeg licht wilt in de winter, maar schaduw in de zomer, kies dan voor bladverliezende beplanting. Zo heb je wel schaduw in de zomer en kan er in de winter genoeg zonlicht door de beplanting komen.

Hoe plaats je een pergola

Lage aanschafprijs

De prijs is erg afhankelijk van het type zonwering. Een boom zal een stuk voordeliger zijn dan bijvoorbeeld een (begroeide) pergola. Bouw je de pergola zelf, of laat je het doen.

Gemakkelijk

Ook hier verschilt het erg welke maatregel je kiest. Ook hier geld dat een boom planten eenvoudiger is dan het aanleggen van bijvoorbeeld een pergola.

Onderhoudsarm

Afhankelijk van het type maatregel valt het onderhoud mee. een pergola kan je het best behandelen zodat deze niet rot. Ook zal je de begroeiing minstens 1 keer per jaar moeten snoeien.

Minder droogte

Door de schaduw van de natuurlijke zonwering droogt de bodem minder snel uit.

Beperking wateroverlast

Natuurlijke zonwering draagt niet direct bij aan het tegengaan van wateroverlast.

Verkoeling

Veel bomen en beplanting zorgen voor schaduw, waardoor jouw woonomgeving minder heet wordt en sneller afkoelt op warme dagen.

Biodiversiteit

Natuurlijke zonwering zorgt voor extra ruimte aan flora en fauna en hebben daarmee een positief effect op de biodiversiteit.

Aandachtspunten

Als je de oprit of het terras onder een pergola uitvoert met halfverharding, kan hier het regenwater ook infiltreren.

Een beplante carport houdt je auto koel in de zomer.

Wil je een boom voor de schaduw planten? Let dan op de afmeting en de lichtdoorlatendheid van de kroon voor als de boom volgroeid is.