Leg een groendak aan



Een groendak wordt vaak bedekt met sedumplanten. Daardoor wordt voor een groendak ook vaak een sedumdak genoemd. Sedumplanten zijn vetplanten die vocht kunnen opslaan in hun bladeren. Daardoor kunnen zij lange periodes van droogte doorstaan. Dit maakt sedumbeplanting zeer geschikt voor een dak.

Behalve dat een groendak er mooi uitziet en water vasthoudt, zijn er nog meer voordelen. Het beschermt uw dak namelijk tegen alle weersomstandigheden en draagt zo bij aan de duurzaamheid van uw dak. Dit kan ervoor zorgen dat de dakbedekking wel twee tot drie keer langer meegaat. Ook heeft een groendak een isolerende functie: in de winter tegen kou, in de zomer tegen warmte en het werkt bovendien geluidsisolerend. Daarnaast draagt het bij aan de biodiversiteit in de omgeving. Onderhoud is nauwelijks nodig.

Groene daken met sedum hebben meestal een dunne substraatlaag en daardoor beperkte capaciteit om water vast te houden. Voor een optimaal resultaat kan je een sedumdak koppelen aan een infiltratievoorziening in de tuin.

Aan de slag

Sedumdak aanleggen

Handleiding

sedumdak afbeelding

Lage aanschafprijs

Een sedumdak is de goedkoopste variant van de groene daken en kost ongeveer € 40 per m2.

Gemakkelijk

Het is belangrijk dat het dak in goede staat verkeert. Zo zou het jammer zijn als het sedumdak binnen 10 jaar verwijderd moet worden, omdat bijvoorbeeld de bitumenondergrond aan vervanging toe is. Daarnaast is een gedegen opbouw van het dak belangrijk voor het voorkomen van lekken. Ook moet er controle zijn op het draagvermogen van de dakconstructie.

Onderhoudsarm

Net als in een gewone tuin is er onderhoud nodig op een sedumdak. Denk er daarom goed over na over hoe je regelmatig op het dak kunt komen. Voor een sedumdak geldt dat er ongeveer 2 keer per jaar onkruid verwijderd moet worden. Daarnaast is het verstandig het dak jaarlijks te bemesten. Let ook op het regelmatig controleren van de afvoer.

Minder droogte

Sedumdaken hebben de (beperkte) capaciteit om water op te vangen en (tijdelijk) vast te houden. Deze oplossing draagt zelf niet bij aan het tegengaan van droogte, maar door het water langzaam te laten afstromen en aan te sluiten op een regenpijp en infiltratievoorziening help je het afstromend regenwater in de grond te infiltreren. Daarmee houd je de grondwaterstand op peil.

Beperking wateroverlast

Onderzoek heeft aangetoond dat een groendak ongeveer 50% van het regenwater kan opnemen en het vervolgens weer kan laten verdampen. In de zomermaanden kan de belasting van het riool tijdens regenbuien teruggedrongen worden tot wel 70-90%. Voor piekbuien is het waterbergend vermogen alleen wel klein. Daardoor is een sedumdak geen oplossing voor wateroverlast bij hevige neerslag. Door een combinatie te maken met een infiltratievoorziening maak je optimaal gebruik van deze maatregel.

Verkoeling

Sedumdaken hebben door de planten een verkoelende werking. Enerzijds door de isolatielaag op het gebouw, anderzijds door de verdamping van water. Dat maakt dat deze oplossing bijdraagt aan het verminderen van hittestress.

Biodiversiteit

De beplanting bovenop geeft ruimte voor kleine vogels en insecten. Afhankelijk van de keuze van planten komen bijen, vlinders en (kleine) vogels graag naar een sedum. Daarom draagt deze oplossing positief bij aan de biodiversiteit.

Aandachtspunten

  • Het dak moet minimaal 50kg/m2 kunnen dragen;
  • Zorg ervoor dat het water altijd weg kan, controleer daarom regelmatig de afvoeren;
  • Tijdens het onderhoud moet onkruid verwijderd worden;
  • Jaarlijks bemesten komt de planten ten goede.