Zoeken

Maak een regenwatervijver



Een natuurlijke regenwatervijver is een mooie oplossing voor het opvangen van regenwater. Regenwater is niet van een constante kwaliteit en daarom niet voor alle vissen geschikt. Vissen zijn echter wel weer belangrijk voor het schoon houden van de planten en de bestrijding van muggen. Vraag daarom bij het tuincentrum of de hovenier welke planten en vissen geschikt zijn voor een regenwatervijver.

Het regenwater kun je het beste infiltreren in de oeverzone van de vijver. Dan komen niet alle voedingsstoffen in het vijverwater terecht. En als het hard regent, fungeert de vijver als overloop. Wanneer de waterstand in de vijver te laag is, kun je ervoor kiezen het regenwater tijdelijk wel rechtstreeks in de vijver te laten lopen.

Een natuurlijke regenwatervijver is goed voor de flora en fauna en leuk om te zien.

Lage aanschafprijs

Omdat je voor een goede regenwatervijver verschillende materialen nodig hebt, zoals vijverfolie, een pomp, een filter en de vijver nog zult aankleden met planten, zijn de kosten relatief hoog.

Gemakkelijk

Om een goede regenwatervijver aan te leggen is zorgvuldigheid nodig. Onder andere vanwege het voorkomen van lekkages. Verder heb je kennis nodig over het plaatsen van filters en pompen, moet je graven en weten tot waar je het folie moet plaatsen. Laat je dus altijd goed informeren door een tuincentrum of hovenier.

Onderhoudsarm

Net als een gewone vijver heeft een regenwatervijver ook onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet je vissen uit die geschikt zijn voor het voedselrijke en meer zurige milieu van een regenwatervijver. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd. De planten in de oeverzone hebben minder onderhoud nodig.

Minder droogte

Doordat op de bodem van de regenwatervijver folie ligt, is infiltratie in de ondergrond niet mogelijk. Dit beperkt de toegevoegde waarde van deze oplossing op het gebied van het tegengaan van droogte.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt direct in de tuin opgevangen en wordt dus niet door het riool afgevoerd. Bij hevige regenbuien voorkomt dit dat water op straat komt te staan.

Verkoeling

Water heeft een verkoelend effect op de omgeving, vanwege de verdamping. De aanleg van een regenwatervijver zorgt daarom voor het verminderen van hittestress.

Biodiversiteit

Verschillende bloeiende planten in en rondom de vijver (die bestand zijn tegen zowel droge als natte omstandigheden), zijn goed voor de biodiversiteit. Ook biedt een regenwatervijver plek voor verschillende soorten bodemleven, insecten en waterdieren.

Aandachtspunten

  • Leg de vijver in een lager gelegen deel van je tuin aan, dan heb je als de oever en de vijver vol is nog voldoende bufferruimte in je tuin.
  • De vijver en oeverzone moet voldoende groot zijn om ook flinke regenbuien te kunnen opvangen. Als je een overloop naar de tuin of straat hebt, heb je meestal voldoende aan 35 mm van het aangesloten oppervlak.
  • Infiltreer zo veel mogelijk regenwater in de oeverzone. Zo voorkom je dat het vijverwater te voedselrijk en te zuur wordt.
  • Zet sterke vissen uit in je vijver, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten. Denk erom: niet alle vissen kunnen tegen regenwater.
  • In oude woningen is de regenpijp vaak ook de ontluchting van het vuilwaterriool. Koppel je deze regenpijp af dan moet je de ontluchting weer herstellen.

Gerelateerde oplossingen