Vergroen je schuttingAls een groene erfafscheiding of haag niet tot de opties behoort kun je ervoor kiezen om je schutting zelf te vergroenen. Dit kan je doen met bijvoorbeeld klimplanten of je kunt gaan voor een verticale tuin. Deze kun je zelf maken, maar er zijn ook speciale bakken en plantenzakken hiervoor te koop. Een groene schutting zorgt voor meer verkoeling en kan ook bijdragen aan meer biodiversiteit. Een verticale tuin met kruiden of bloemen trekt bijvoorbeeld bijen en andere insecten aan.

Aan de slag

Klimplant tegen schutting

Handleiding

Plant een heg

Lage aanschafprijs

De kosten voor een groene schutting zijn relatief laag en sterk afhankelijk van de plantenkeuze en eventuele aanvullende maatregelen. Voor enkele tientallen euro’s kun je (klim)planten kopen die tegen de schutting omhoog groeien.

Gemakkelijk

Elke doe-het-zelver kan prima zijn/haar schutting vergroenen. Afhankelijk van de keuze zijn er al dan geen technieken nodig voor het plaatsen van de planten. Denk aan klimsteunen, ophanging of speciale groeipanelen. Belangrijk is wel om te zorgen voor een juiste aanleg, zodat de beplanting in goede conditie blijft. Laat daarnaast de keuze van beplanting afhangen van de fysieke eigenschappen van de geveltuin, zoals type ondergrond, hoeveelheid licht en standplaats (bijvoorbeeld op het noorden of zuiden). Een hovenier of tuincentrum kan helpen met advies bij de keuzes van grond en soorten beplanting.

Onderhoudsarm

Er is weinig onderhoud nodig aan een groene gevel. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de keuze van aanplanting. Klimplanten uit de grond halen hun basisbenodigdheden uit de bodem en hebben jaarlijks of minder onderhoud nodig. Bij de keuze voor plantenbakken is een aantal maal per jaar onderhoud nodig. Gevelpanelen vragen wekelijkse controle.

Minder droogte

Het vergroenen van je schutting draagt beperkt bij aan het tegengaan van droogteverschijnselen.

Beperking wateroverlast

Een deel van het regenwater wordt direct in de groenrand onder de schutting opgevangen. Dit komt dus niet op straat of tijdens piekmomenten in het riool terecht en dat helpt tegen wateroverlast (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water) (situaties waarin mensen overlast ondervinden als gevolg van te veel water), ook al is het minimaal.

Verkoeling

Een groene schutting warmt minder op en straalt minder hitte uit. Daarmee zorgt het voor verkoeling in de zomer.

Biodiversiteit

Groene schuttingen geven ruimte aan flora en fauna en hebben daarmee een positief effect op de biodiversiteit.

Aandachtspunten