Vlinders in je tuinIn afgelopen 50 jaar zijn 80% van de vlindersoorten verloren gegaan. Om de vlinderpopulatie in stand te houden, kun je dus een handje helpen. Zet bijvoorbeeld nectarplanten in je tuin en kies soorten die niet allemaal tegelijk bloeien. Ook is het belangrijk om voor zonnige plekjes te zorgen, hier kunnen ze zich lekker opwarmen. Door jouw tuin geschikt te maken voor elk stadium waarin een vlinder zich bevindt, zorg je ervoor dat er het hele jaar door vlinders in jouw tuin zitten.

Aan de slag

Bijen, vlinders en hommels lokken

Handleiding

Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Lage aanschafprijs

Voor een paar euro koop je al een vlindermengsel om in te zaaien.

Gemakkelijk

Het aanplanten van vlindervriendelijke planten is hetzelfde als andere planten.

Onderhoudsarm

Vlindervriendelijke planten vragen net zoveel onderhoud als andere planten.

Minder droogte

Door veel (vlindervriendelijke) beplanting valt er minder zon op de bodem waardoor de bodem minder snel uitdroogt.

Beperking wateroverlast

Als je verharding vervangt door planten vermindert dit de kans op wateroverlast doordat water hier gemakkelijker in de bodem wegzakt.

Verkoeling

Groen zorgt voor verkoeling doordat het water verdampt en geen (’s nachts) geen hitte uitstraalt.

Biodiversiteit

Naast het aantrekken van vlinders zorgen vlindervriendelijke planten voor een aantrekkelijk leefgebied voor veel andere nuttige insecten zoals bijen

Aandachtspunten

extra tips om vlinders naar je tuin te lokken:

 • Vlinderstruik
  De vlinderstruik heeft bloemen met een lange, smalle bloembuis waardoor alleen insecten met een lange tong bij de nectar kunnen, perfect voor de vlinder. Deze struik heeft zich aangepast om het zo makkelijk mogelijk voor insecten te maken. Zo is het hartje van een niet bestoven bloem geel, waardoor deze goed zichtbaar is voor insecten. Na de bestuiving wordt het hartje rood. Dit is juist een kleur die insecten slecht zien. De plant is een zeer waardevolle voedselbron voor vlinders. De zeldzame vlinders maken helaas minder gebruik van deze plant.

 • Waardplant
  Veel rupsen van vlinders leven maar op een paar verschillende soorten planten of zelfs maar op één soort plant. Een waardplant is een plant waarop dieren iets vinden dat ze nodig hebben, zoals voedsel of iets om zich voort te kunnen planten. De brandnetel is zo’n belangrijke plant. Laat dus enkele brandnetels staan (niet aan te raden met kleine kinderen). Denk eens aan de ruimte achter je schuurtje of in een hoekje in de tuin. Brandnetels trekken de volgende vlinders aan: dagpauwoog, kleine vos, atalanta, landkaartje.

  Voorbeelden van planten die vlinders aantrekken zijn:

  • Vuilboom (oftewel sporkehout): trekt citroenvlinders aan en zijn bloesem levert nectar.
  • Klimop: de zogenaamde waardplant van het boomblauwtje.
  • Zonnehoed
  • Wilg
  • Wilde tijm
  • En natuurlijk: de Vlinderstruik

   Tip: Wist je dat je van brandnetel ook nog eens heerlijke soep , kaas of thee kan maken?

 • Eettafel voor vlinders
  Maak eens een gedekte tafel voor vlinders. Biedt hier fruit, suiker- of honingwater aan.
  – Recept voor suikerwater: 9 el water, 1 el suiker mengen
  – Recept voor honingwater: 3 el water, 1 el honing mengen
  Let op: Maak het bakje voor het suiker- of honingwater niet te groot, anders plakken de vlinders eraan. Je kunt bij een groot bakje wel een spons plaatsen in het bakje dat het suiker- of honingwater opzuigt.

 • Nachtvlinders
  Nachtvlinders hebben een belangrijke rol in het ecosysteem. Er zijn maar zo’n 50 soorten dagvlinders in Nederland. En dat terwijl er wel ongeveer 2400 soorten nachtvlinders zijn! Voor veel andere diersoorten (vleermuizen/vliegen/vogels) is de nachtvlinder een belangrijke voedselbron. Veel nachtvlinders rusten overdag op een muur of boom. Ze zoeken ’s nachts naar voedsel op bloeiende bloemen, rottend fruit, uitwerpselen en vochtige grond. Nachtvlinders zijn dol op bloeiende planten in je tuin, zoals de kamperfoelie, wilde rozen, hanggeranium en de liguster. De Teunisbloem gaat pas ’s avonds open en is dus helemaal gericht op de nachtvlinder. Door gras te laten groeien, trek je rupsen van de nachtvlinders aan. Ook eten rupsen van nachtvlinders allerlei planten.